Acasă » Electricitate » Legislație, tehnologii și parteneri pentru eficiență energetică (Craiova, 22 mai)

Legislație, tehnologii și parteneri pentru eficiență energetică (Craiova, 22 mai)

14 iunie 2019
Electricitate
Bogdan Tudorache

A treia ediție a anului din seria “Eficienţă energetică pentru rezultate care contează” – “Afaceri mai sigure prin eficiență energetică”, a reunit la hotelul Ramada din Craiova peste 50 de persoane din zonă interesate de această temă. Organizată cu sprijinul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, conferința a fost deschisă, încă o dată, de către un reprezentant al Departamentului pentru Eficiență energetică – Bogdan Anton.

Domnia sa a amintit de semnarea Acordului de la Paris în anul 2015, în urma căruia s-a elaborat Pachetul Clean Energy for all Europeans – Energie Curată pentru toți europenii, pe care și România încearcă să-l implementeze. Pachetul vizează trei obiective – o importanță mai mare pentru eficiența energetică, preponderența resurselor regenerabile în mix și protecția consumatorilor. Parte a acestui pachet legislativ, Directiva privind performanța energetică a clădirilor a fost printre primele modificate, în iulie 2018, “întrucât în Europa clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul final brut de energie, iar în România pentru 45%”, a subliniat Bogdan Anton. Clădirile sunt responsabile și pentru o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.

În mod surprinzător, România are cea mai redusă valoare a consumului de energie primară pe locuitor din cele 28 de state membre UE (1,648 tep/ locuitor în anul 2017), de aproape două ori mai mică decât media UE 28 în același an (3,052 tep/ locuitor). Totodată, În România, consumul de energie în sectorul casnic pe locuitor înregistrat în anul 2017 a reprezentat doar 69,6%, din media UE28. “Diferențele față de țările nordice sunt normale, date fiind diferențele de condiții climaterice. Se înregistrează însă diferențe și față de țări cu condiții geo-climatice similare sau chiar mai blânde (Italia, Slovenia, Croația etc)”, a observat Bogdan Anton, Departamentul pentru eficiență energetică, ANRE.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN ANTON

Domnia sa a mai prezentat câteva cifre relevante din rapoartele ANRE privind eficiența energetică și a expus oportunitățile de finanțare prin Programul Horizon 2020.

Programul GEFF pentru finanțarea eficienței energetice în România

Tractebel ajută băncile să înțeleagă și să finanțeze proiectele de eficiență energetică, a explicat Mark Velody, Project Manager – EBRD GEFF Romania.

Prin intermediul celui mai recent program în execuție – GEFF, în valoare de 100 de milioane de euro – sunt finanțate proiecte rezidențiale verzi, prin intermediul Banca Transilvania și UniCredit. Tractebel asigură training și consultanță tehnică pentru proiecte de finanțare, spune Velody.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MARK VELODY

”Ne adresăm persoanelor finanțabile de către bănci. Creditul este mai ieftin, deoarece BERD utilizează finanțare concesională din partea TaiwanICDF. BERD are, de asemenea, finanțare din partea Facilității Globale de Mediu (GEF) pentru asistență tehnică. Până acum am finanțat proiecte de 60 de milioane de euro, în peste 1.900 de proiecte”.

Kawasaki: Cogenerarea, subiect de importanță națională

Cogenerarea este una din măsurile de creștere a eficienței energetice, atât la nivelul sectorului industrial, cât și a administrației publice, susține Cristian Athanasovici, Director de Dezvoltare, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH.

Noile tehnologii propuse de Kawasaki includ turbinele cu gaze și motoarele cu ardere internă. Alegerea tehnologiei de cogenerare se face în funcție de curbele de consum, de variația cantităților de căldură și energie electrică. Trebuie analizate evoluțiile acestora la nivel anual și cotidian, în funcție de care trebuie calculate necesarul de energie, cu luarea în considerare a pierderilor din rețele.

După analiza profilului de consum și a simultaneității consumurilor (electric și termic), rezultă consumuri minime, medii și maxime, atât pentru industrie, cât și pentru municipalități.

După alegerea tehnologiei, se efectuează analiza CAPEX și impactul asupra profitului. Se ține cont de criteriile de cogenerare de înaltă eficiență și de costurile de operare. Apoi, se analizează soluția de finanțare: fonduri nerambursabile – fonduri pentru cogenerare de înaltă eficiență pentru industrie și municipalități, respectiv fonduri proprii.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

O altă soluție de finanțare este sistemul BOT (Build-Operate-Transfer) sau BOOT (Build-Own-Operate-Transfer), în care prețul energiei vândut de către operator trebuie să fie atractiv. Calculele trebuie să includă economiile obținute la factura energetică anuală.

Apoi, există granturi din alte surse, precum cele acordate de UE, Țările Nordice, Elveția.

Eaton: Eficiența energetică înseamnă reduceri de costuri

Totul este astăzi posibil datorită energiei, iar dependența față de energie va crește, a spus Cătălin Crivineanu, Partner Account Manager, Power Quality Department, Eaton România.

”De-a lungul istoriei sale, Eaton a crescut în principal ca urmare a unor achiziții. Putem oferi un portofoliu mare de produse pentru infrastructura electrică. În România, pe lângă birourile de reprezentanță suntem prezenți cu trei fabrici, unde producem parte din portofoliul de produse”.

UPS-urile Eaton instalate din 2009 au economisit, până în prezent, circa 214 GWh.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN CRIVINEANU

În același timp, soluțiile de stocare a energiei acoperă atât sectorul rezidențial cât și industrial, în parteneriat cu Nissan, utilizând bateriile auto. Bateriile pot fi gestionate în funcție de dorințele consumatorilor.

O altă soluție prezentată a fost UPS ca rezervă, bateriile fiind descărcate în rețea, generând venituri suplimentare și reglând frecvența din rețea în funcție de managementul ales de client.

Enevo: Ne-am dori să avem mai multe proiecte în România

Enevo nu este producător de echipamente ci integrator de sistem, a explicat Cristian Dragomir, manager de proiect în cadrul Enevo Group. Enevo se ocupă de proiectare, automatizări, SCADA, stații electrice. ”În legătură cu eficiența energetică, ne preocupă proiectele de corectare a factorului de putere, convertizoare si automatizari”.

Enevo a început cu proiecte în România, în urmă cu cinci ani, când a intrat pe piața de energie regenerabilă, dar și-a extins constant portofoliul de proiecte atât local, cât și internațional.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN DRAGOMIR

”Acum vorbim de generare de energie electrică, transport, distribuție, eficiență energetică, cogenerare și toate domeniile conexe. Lucrăm cu majoritatea producătorilor mari de tehnologie din lume, venim cu inginerie și servicii peste soluțiile lor consacrate, oferind clienților nostri soluții personalizate la cheie. Ne ocupăm și de partea de proces tehnologic și de cea de dispecerate. Totodată, reabilităm stații de medie și înaltă tensiune și am făcut acest lucru în proiecte critice și în perioade record de 10 zile, pentru o oțelărie”, a afirmat Cristian Dragomir.

Enevo activează în special în Arabia Saudită și Orientul Mijlociu, dar ar dori să lucreze mai mult în România. ”Ne-am dori să avem mai multe proiecte în România”, spune Dragomir, dar deocamdată circa 60% din cifra de afaceri a grupului provine din exporturi.

Conferința a fost organizată de energynomics.ro cu susținerea partenerilor noștri: Control Point powered by Valmet, Eaton România, EBRD GEFF Romania / Tractebel Engineering, Enevo Group, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH.

Au participat la conferință peste 40 de persoane reprezentând organizații precum ALRO, ANRE, CEZ Vanzare SA, CFR Craiova, Compania de Utilitati Publice Dunărea Brăila, Consolight, DNC Calina SRL, Eaton, EBRD GEFF România, Tractebel Engineering, EL Montaj, Energobit Craiova, Enevo, Eximprod Grup, Facultatea de Inginerie Electrica, Groupe Renault, ICMET Craiova, Kawasaki Gas Turbine Europe, Phoenix Contact, ProCredit Bank, Radio Oltenia, Scoala Gimnaziala Ion Creanga, SIXT Rent a car, Societatea Perfect Synergy SRL, TIAB S.A., Ziarul Top Business.

Despre campanie

În intervalul februarie-noiembrie 2019, am programat 7 conferinţe menite să informeze cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

În fiecare eveniment, vorbitorii invitaţi abordează teme precum: legislaţie şi reglementare în domeniul eficienţei energetice, finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi sprijinul de care pot beneficia autorităţile publice şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Conferinţele anului 2019

Conferinţele din cadrul campaniei “Eficienţă energetică pentru rezultate care contează”, se bucură de susţinerea partenerilor strategici: ANRE, AIIR-FV, #better, SAMER.

 

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

1 thoughts on “Legislație, tehnologii și parteneri pentru eficiență energetică (Craiova, 22 mai)”

  1. Inainte de a vorbi de eficienta ,poate spune unul dintre participanti unde mai exista cogenerare in tara,iar putinele locuri unde exista (vezi Oradea) sa nu fie subventionata ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *