Reclamanți din 6 țări, printre care și România, sprijiniți de trei organizații internaționale de protecția mediului și reprezentați de trei case de avocatură londoneze, au chemat în judecată UE la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg, solicitând excluderea biomasei forestiere de pe lista surselor de energie considerate regenerabile de către legislația comunitară și luate astfel în calcul pentru ținta UE privind ponderea regenerabilelor în totalul producției de energie, stabilită recent la 32% până în 2030, conform profit.ro.
Procesul are relevanță inclusiv pentru România, unde biomasa (lemnul, în principal) face parte din cantitea de energie regenerabilă și constituie un motiv pentru care România și-a depășit deja ținta de regenrabile asumată pentru 2020.
Principalul reclamant este un proprietar de păduri din Statele Unite, care reclamă faptul că subvenționarea de către UE a energiei pe biomasă lemnoasă a dus la creșterea importurilor europene de lemn din SUA și, deci, la intensificarea defrișărilor de păduri americane.
Acțiunea este sprijinită și de organizațiile americane Partnership for Policy Integrity (PFPI) și Center for Climate Integrity, precum și de cea europeană FERN. Ceilalți reclamanți sunt experți și activiști de mediu din Franța, Irlanda, Slovacia, Estonia și România. Reprezentarea în fața Curții este asigurată de casele de avocatură londoneze Leigh Day, Matrix Chambers și 11KBW.