Trăim într-o lume tot mai complexă în care prioritățile sunt diferite și, de aceea, inclusiv caracteristici ale economiilor pe care în urmă cu 10 ani nu le-am fi anticipat- precum gradul de digitalizare, dependența de activități poluatoare sau nivelul de înglobare a noilor tehnologii- contează foarte mult pentru accesul la finanțare în condiții avantajoase, ceea ce afectează ritmul economiei, spune viceguvernatorul BNR Leonardo Badea, conform financialintelligence.ro.
”Aceste din urmă caracteristici acționează nu doar la nivelul de ansamblu al economiei naționale, ci determină diferențe și decalaje în dezvoltarea regiunilor. Peste toate acestea s-a suprapus șocul prețurilor la energie, care a afectat majoritatea statelor europene dar în mod diferit, pornind de la criza aprovizionării cu gaz în anotimpul rece. În România, acesta a fost potențat printr-o suprapunere nefericită (care nu putea fi anticipată) cu efectul liberalizării pieței energiei electrice. Efectul creșterii prețurilor energiei electrice, gazelor și combustibililor reprezintă un factor exogen, ce nu poate fi controlat prin măsuri de politică monetară și care a generat un puseu inflaționist semnificativ cu consecințe asupra deciziilor agenților din economie”, a spus Leonardo Badea.
”Suntem deja în plin proces de recuperare economică, deși (sau chiar în pofida faptului că) pandemia continuă, iar riscurile și nivelul de incertitudine induse de aceasta se mențin încă foarte ridicate. Este o situație atipică determinată de faptul că actuala criză economică a fost consecința directă a șocului pandemic și nu a unor vulnerabilități endogene. Desigur acestea existau înainte de apariția și răspândirea virusului, dar nu ele au determinat criza actuală. În multe cazuri însă, acestea s-au agravat pe parcursul crizei și acționează ca frână sau, în cel mai bun caz, se prefigurează ca o amenințare pentru evoluția viitoare (a economiei)”, a mai spus Badea.