Camera Deputaţilor a adoptat cu o majoritatea covârșitoare proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale și petrolului, una dintre consecințe fiind suspendarea liberalizării prețului gazelor pentru gospodării până în 2021. Inițial, liberalizarea trebuia să fie finalizată până în 2018. Au fost înregistrate 241 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 95 de abţineri, și Camera Deputaților este forul decizional, notează Mediafax.
Prin proiectul de modificare mai sunt transpuse complet în legislația națională Directivele europene pentru piața de gaze și energie electrică, o condiție pentru evitarea aplicării unor amenzi de către Curtea Europeană de Justiţie. Multe dintre modificări vizează operatorii de transport de energie electrică şi de gaz și drepturile consumatorilor.
„Cel mai important dintre aceste amendamente este corectarea unei greşeli făcute în 2012, când s-a negociat acel calendar de eliminare a preţurilor reglementate pentru populaţie şi s-a stabilit un termen la 31 decembrie 2018, un termen absolut nesustenabil. Amendamentul făcut la comisie pe care Guvernul îl susţine este amânarea cu cel puţin doi ani şi jumătate pentru populaţie, amânare absolut necesară, amânare fără de care preţurile la gaz, dacă s-ar aplica calendarul negociat de Guvernul Boc în 2012, ar genera o creştere de 40% în următorii doi ani”, a afirmat ministrul energiei.
Preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat că acest proiect prevede şi obligativitatea publicării tuturor costurilor, care vor putea fi analizate de toţi consumatorii din România, introducerea punctului unic de contact pentru consumatorul casnic, pentru soluţionarea în timp optim a sesizărilor, contestaţiilor, reclamaţiilor.
A fost preluată şi directiva europeană privind gazul natural comprimat care spune că toate mijloacele de transport sunt obligate ca până în 2020 să aibă 20% din combustibil gaz natural comprimat. Totuși, „cea mai importantă măsură este prorogarea termenului şi extinderea calendarului şi menţinerea coşului pentru gazele naturale până în 2021”, a mai spus Iancu.
Ana Otilia Nuțu, specialist pentru infrastructură și energie la Expert Forum (EFOR) este de părere că stoparea liberalizării nu va conduce nicidecum la menținerea prețului gazului pentru consumatorul casnic. Creșterea va fi dirijată de prețurile de import și de tarifele de distribuție, care au crescut în primăvară, consideră specialistul Otilia Nuțu.
“N-avem niciun control asupra prețurilor de import. S-a amânat doar creșterea prețului la gazul intern. Noi consumăm și de import, și din intern, și Gazprom va crește prețul pentru România”, spune Otilia Nuțu.
“A fost cald lunile astea, însă au crescut în primăvară tarifele de distribuție. În prețul final, care e prețul gazului plus tarifele, asta va însemna o creștere de circa 10-15% față de iarna trecută a prețului pe care îl veți vedea în factura de gaze și de căldură. Veți plăti mai mult dacă aveți centrală proprie de apartament, mai puțin dacă ați rămas la termoficare, deoarece un CET plătește mai puține tarife de distribuție decât consumatorii casnici individuali”, a continuat Otilia Nuțu.
Parlamentul legifereaza multe aiureli . Acum legifereaza tariful gazelor !(mercurialul) CONTRAR PRINCIPIILOR PIETII COMUNE EUROPENE CARE OBLIGA LA LIBERA CIRCULATIE A BUNURILOR , PERSOANELOR MATERIILOR PRIME (adica si a gazelor ca d-áia crestea tarful … ca sa deschidem granitele) etc. Cred ca comisarul CANÉTE va apaluda amanarea . NU ASA SE REZOLVA PROBLEMA ASTA !!! Am explicat-o pe canalele de televiziune si o voi promova si in celelte media