Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Liberalizarea prețului gazelor ar putea fi amânată cu cel puțin un an

Liberalizarea prețului gazelor ar putea fi amânată cu cel puțin un an

25 noiembrie 2014
Consumatori
Bogdan Tudorache

###author###

Departamentul pentru Energie şi Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) studiază posibilitatea amânării cu cel puțin un an a calendarului de liberalizare a preţurilor gazelor naturale pentru companii. Departamentul a primit mai multe solicitări din partea unor companii private de a amâna liberalizarea preţurilor pentru consumatorii industriali, se arată într-un comunicat al instituţiei.

„Departamentul pentru Energie a primit o solicitare de iniţiere a modificării legislaţiei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de la o serie de operatori privaţi pentru a amâna cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor”, susține comunicatul instituției.

„Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării. Departamentul pentru Energie consideră că o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. –uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene„, se mai arată în comunicat.

Totodată, preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual. De la 1 ianuarie 2015, piaţa gazelor naturale pentru consumatorii industriali ar fi trebuit liberalizată în proporţie de 100%, ceea ce ar fi condus la o majorare generalizată a prețurilor din economie.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *