La Liceul Tehnologic din Vernești, județul Buzău, educația primește o nouă dimensiune prin modernizarea energetică a corpului de ateliere, un proiect care aduce beneficii directe elevilor și cadrelor didactice, dar are și o valoare de exemplu pentru alte instituții de învățământ din România. Prin intermediul programului România Eficientă, desfășurat de Energy Policy Group (EPG) cu susținerea OMV Petrom, școala a fost renovată la standardul nZEB, în urma unui efort financiar de peste 1,4 milioane de euro.
Prin finalizarea lucrărilor la Liceul Tehnologic Vernești, EPG își reafirmă angajamentul de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de învățare pentru elevii din România și la modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ. “Nu este ieftin, dar merită”, a subliniat Radu Dudău, directorul EPG și coordonatorul proiectului. Au fost rezolvate numeroase deficiențe ale clădirii, de la hidroizolația necorespunzătoare și termoizolația ineficientă, până la instalarea unui sistem modern de ventilație și iluminat eficient energetic. În plus, dotarea cu panouri fotovoltaice contribuie la autosuficiența energetică a clădirii, modelând un viitor sustenabil pentru generațiile următoare.
Directoarea școlii, implicată activ în realizarea proiectului, s-a referit la beneficiile tangibile. Cu o reducere a consumului de energie de 60%, proiectul nu doar că îmbunătățește condițiile de învățământ pentru cei 140 de elevi și 20 de cadre didactice, dar transformă și școala într-un exemplu de bune practici în domeniul eficienței energetice. “Clădirea însăși este un material didactic cu privire la eficiența energetică și sustenabilitate”, a spus Lucica Croitoru.
Impactul acestui proiect nu se limitează la beneficiile imediate aduse elevilor și profesorilor, ci se extinde și către alte școli și instituții educaționale din România. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a subliniat relevanța acestui demers: „Educarea tinerilor și a profesorilor cu privire la importanța eficienței energetice constituie un factor de multiplicator masiv la nivel întregii societăți. Primarii pot să vadă ce se poate face, în condițiile există fonduri europene semnificative disponibile pentru eficientizarea clădirilor”.
Acest caz de succes, asemenea celorlalte finalizate în cadrul programului “România Eficientă” pune bazele unei culturi a eficienței energetice în sectorul educațional, arătând că, deși inițial costurile pot părea semnificative, beneficiile pe termen lung justifică investiția.
Liceul Tehnologic din Vernești este cea de-a patra unitate de învățământ din sistemul public național care beneficiază de lucrări ample de eficientizare energetică la standard nZEB prin programul România Eficientă, după Liceul Tehnologic Energetic Elie Radu din Ploiești, Școala Gimnazială Liliești din Băicoi, județul Prahova, și Grădinița Zig-Zag din localitatea Ovidiu, județul Constanța.
As vrea sa stiu:
– care sunt sursele de caldura pentru incalzire si apa calda de consum din cladire.
– care sunt valorile criteriilor care definesc nZEB in cazul acestui proiect.
– investitia specifica (per mp suprafata utila) in masurile de renovare
– durata de recuperare a investitiei din economiile de energie.
Felicitari pentru proiect!