Acasă » Interes general » Liderii UE vin joi la București, în debutul președinției de șase luni exercitate de România

Liderii UE vin joi la București, în debutul președinției de șase luni exercitate de România

9 ianuarie 2019
Interes general
energynomics

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Colegiul Comisarilor se vor afla la București, joi și vineri, pentru a marca începerea oficială a Președinției române, a anunțat Executivul european. Jean Claude Juncker va avea întâlniri și declarații comune cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă. De asemenea, Junker va avea întâlniri cu liderii Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Vor mai fi prezenți la București președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președintele Consiliului European, Donald Tusk.

România exercită, timp de 6 luni, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Vineri, 11 ianuarie, Colegiul Comisarilor va avea întâlniri cu președintele României și prim-ministrul României, pentru a discuta despre prioritățile Președinției române, reunite în peste 250 de dosare preluate de la președinția austriacă.

Ce este Consiliul Uniunii Europene

Consiliul UE este format din miniștrii fiecărei țări din Uniune, reuniți pe dosare și teme de discuție. Nu trebuie confundat cu Consiliul European – structură formată din șefii de state și de guverne din UE și care are un președinte permanent (Donald Tusk acum), ales pe un mandat de doi ani și jumătate (cu posibilitatea de reînnoire o singură dată). Consiliul UE (colocvial, consiliul de miniștri) este condus prin rotație, cu un mandat de șase luni. Președinția în curs este ajutată de statul care a precedat-o și de statul care-i va succeda.

Consiliul negociază și adoptă legislația UE, o adaptează, dacă este cazul, și coordonează politici comune.

În majoritatea cazurilor, Consiliul decide împreună cu Parlamentul European prin procedura legislativă a „codeciziei“. Codecizia se aplică în domenii de politică în care UE are competență exclusivă sau competență partajată cu statele membre. În acest caz, Consiliul legiferează pe baza propunerilor transmise de Comisia Europeană.

Sunt peste 150 de comitete și de grupuri de lucru care ajută la pregătirea întâlnirilor miniștrilor care examinează propunerile în cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului. Aceste grupuri de lucru și comitete sunt formate din funcționari din toate statele membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *