Acasă » Regenerabile » Eolian » Lipsa forței de muncă ar putea limita investițiile în regenerabile

Lipsa forței de muncă ar putea limita investițiile în regenerabile

18 iunie 2023
Eolian
energynomics

Energia regenerabilă devine cel mai mare investitor în sectorul energetic, cu un aport estimat de 30-40 de miliarde de euro la nivelul anului 2050, dar lipsa forței de muncă poate fi o piedică în dezvoltarea proiectelor, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager al OX2 România, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”Chiar dacă sectorul energiei regenerabile a absorbit o serie de locuri de muncă, având în vedere multitudinea de proiecte nu văd încă tineri cu care să facem aceste proiecte. Avem studenți în practică în această vară, dar cunoașterea care să îi ajute să își găsească joburi nu există încă. Avem nevoie de sprijinul mediului academic și al autorităților ca să înțelegem că lipsa forței de muncă poate fi o mare limitare. Sunt 60-65 milioane de locuri de muncă la nivel global (în sectorul energiei), iar jumătate vin din energia regenerabilă. Deci, energia regenerabilă este un angajator foarte mare și clar pe viitor ne așteptăm ca această pondere să crească”, a spus Pințea.

De altfel, anul trecut, principala sursă de energie a Europei a fost cea regenerabilă, cu o pondere de 22,3%, urmată de energia nucleară și de cea obținută din gaze naturale. Această evoluție era însă anticipată și a fost accelerată de politicile europene în contextul crizei energetice produsă de conflictul din Ucraina. Potrivit lui Pințea, accelerarea proiectelor de energie regenerabilă este ”un drum fără întoarcere” atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru România.

Aceasta reprezintă o oportunitate și pentru România, care are deja o strategie pe termen lung de reducere a emisiilor de carbon și unde ponderea de energie regenerabilă în consumul final este în prezent de 31,7%, dar cu perspectiva de a ajunge la 34-35% în 2030. Oportunitățile oferite de investițiile semnificative anunțate în România sunt dublate însă de o serie de provocări, printre care stabilitatea și predictibilitatea legislației, dificultățile de a conecta la rețeaua electrică noile proiecte de energie regenerabilă și securitatea aprovizionării cu energie.

O altă provocare este legată de contractele pe termen lung, a căror absență de peste un deceniu din peisajul energetic local a făcut ca multe proiecte să nu se realizeze, provocând o lipsă de instalații de regenerabile la nivel național în ultimii 10-15 ani. Potrivit lui Pințea, ritmul lent de acordare a avizelor și autorizațiilor este un alt impediment al dezvoltării sectorului.

”De exemplu, ne-au trebuit șase luni să montăm un stâlp de măsurare a vitezei vântului și era vorba despre un petec de pământ de câțiva metri pătrați. Gândiți-vă ce înseamnă asta pentru un proiect eolian”, a menționat Pințea.

Un mod de a urgenta realizarea acestor investiții este prioritizarea proiectelor care beneficiază deja de cofinanțări din diverse surse, apreciază Pințea. Spre exemplu, Transelectrica și distribuitorii de energie au anunțat deja că au în lucru proiecte considerabile, de 1,5 miliarde de euro, care pot fi realizate în următorii ani.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

1 thoughts on “Lipsa forței de muncă ar putea limita investițiile în regenerabile”

  1. Marius Iulian Costache

    Doamna Diaconu-Pințea repetă parțial, ceea ce eu spun de prin noiembrie sau decembrie 2022. Lipsa forței de muncă, în special cea cu pregătire tehnică medie și superioară, va afecta cel mai mult – după părerea mea – industria energiilor regenerabile. Am și inițiat o campanie națională, prin care intenționam să cer autorităților reducerea impozitului pe venit și acordarea altor facilități, pentru angajații din ”regenerabile”. Am mai spus-o și cu alte ocazii. Dacă un inginer cu 15 – 20 de experiență, ar rămâne după impozitare cu 1800 euro/lună, nu ar mai pleca în Occident, unde îi rămân cel puțin 2700 – 2800 euro/lună. Cine vrea să muncească, muncește oriunde. Însă dacă are de ales între a munci și a se ”prostitua”, va alege categoric să muncească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *