Gabriel Gheorghe, director al Diviziei de Strategie și Planificare la Distribuție Energie Electrică România (DEER), a declarat că întreprinderile se confruntă cu dificultăți legate de îndeplinirea obligațiilor legate de tranziția energetică impuse de Bruxelles. Acestea includ dificultăți în ceea ce privește finanțarea și timpul scurt necesar pentru a atinge aceste obiective, precum și lipsa de personal calificat pentru a duce la bun sfârșit aceste sarcini.
„Provocările majore sunt banii și timpul. Investițiile pentru tranziția energetică se desfășoară foarte rapid, dar se constată și lipsa personalului specializat. Companiile din România vor trebui să investească simultan, deci aceiași puțini constructori vor trebui alocați pentru lucrări în același timp”, a spus Gheorghe, cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.
Chiar dacă se rezolvă problema finanțării și a timpului, resursa umană este esențială, nu doar pentru DEER, ci și pentru prestatorii de servicii și constructori. Siguranța în exploatare este, de asemenea, o problemă crucială, necesitând un program riguros de modernizare a rețelelor pentru a putea etapiza aceste cheltuieli.
„Distribuitorii trebuie să se adapteze, iar asta vine cu investițiile necesare, dar mai sunt și constrângeri legislative”, a adăugat Gheorghe.
În ceea ce privește tranziția energetică, Gheorghe a subliniat necesitatea identificării surselor nepoluante, menționând că acestea vor implica costuri semnificative. La nivelul Uniunii Europene, este nevoie de 67 miliarde de euro până în 2060, cu un maxim până în 2030, urmând ca presiunea să scadă ulterior. România are nevoie de 1,2 miliarde de euro anual, totalizând 30 miliarde de euro până în 2060, din care 15 miliarde de euro trebuie investite până în 2030.
DEER are, de asemenea, 13 proiecte cu o valoare totală de 280 milioane de euro care urmează să fie finanțate prin Fondul de Modernizare. În total, DEER are în lucru circa 30 de proiecte însumând 1,6 miliarde de euro, de la contorizare inteligentă (1,2 milioane de contoare) la mărirea capacității de distribuție și digitalizare.
Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion Group, Mobexpert.
Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.
Parteneri media: CISOLAR, The Voice of Renewables