Acasă » Interes general » Macroeconomie » Listarea Electrica a costat peste 15 milioane de euro

Listarea Electrica a costat peste 15 milioane de euro

1 iulie 2014
Electricitate
energynomics

Oferta publică inițială a Electrica a costat 67 milioane de lei (15,2 milioane de euro), bani din care s-au plătit comisioanele intermediarilor și tarifele instituțiilor pieței de de capital, titrează Mediafax. Prin comparație, cea mai recentă listare din domeniul electric, Nuclearelectrica, a costat în jur de 10 milioane de lei, cu un comision de listare mai mic de 3%.

Consorțiul de intermediere încasează 53,8 milioane de lei (12,2 milioane de euro) sub formă de comision şi un onorariu fix de 3,8 milioane de lei (868.000 de euro). Potrivit prospectului de listare, comisionul reprezintă 2,77% din banii încasați în urma ofertei, în jur de 1,943 miliarde de lei (444 milioane de euro).

Acesta este unul dintre cele mai mari comisioane plătite la un IPO din România. Prin comparație, în listarea Romgaz comisionul a fost de 1,16%. Nivelul comisionului are legătură și cu ușurința pe care brokerii o întâmpină la vânzarea acțiunilor oferite la listare. Alte 9,74 milioane de lei au fost plătite instituțiilor pieței de capital.

Un sfert din acțiunile listate ale Electrica se vor tranzacționa la Londra

19% din cele 51% scoase la vânzare în cadrul IPO-ului Electrica au fost alocate prin GDR denominate în dolari şi tranzacţionabile pe bursa de la Londra. Pe tranșa investitorilor instituționali, au fost alocate 139,979 milioane de acţiuni, din care 104,798 milioane vor intra la tranzacţionare pe BVB. Restul titlurilor din această tranşă au fost alocate sub forma a 8,795 milioane de certificate globale de depozit (GDR), la un preţ de 13,66 dolari/GDR.

După listare, statul deține 49% din distribuitorul de electricitate. Le locul 2 și trei în topul acționarilor este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participație de 8,6%, și banca olandeză ING, a precizat ministrul delegat pentru Energie.

Listarea Electrica a fost intermediată de Raiffeisen Bank SA, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, BRD și Swiss Capital. Tranzacționarea acțiunilor și GDR-urilor ar putea începe pe 4 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *