Bursa de Valori Bucureşti a încheiat foarte bine primele 11 luni din acest an, cu un indice BET în creştere cu aproape 26% față de începutul anului, şi un avans de 3,3% doar în luna noiembrie, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, citat de Agerpres.
„Din perspectiva Bursei, am încheiat foarte bine primele 11 luni, cu un indice BET în creştere cu aproape 26% față de începutul anului şi un avans de 3,3% doar în luna noiembrie. Am bifat în România cea mai mare listare din istoria pieței româneşti de capital dar şi cea mai mare listare la nivel european la momentul la care a avut loc şi în top trei la nivel global – listarea Hidroelectrica. Am avut un an foarte bun din punctul de vedere al evoluției numărului de investitori – am terminat T3 cu aproape 170.000 de investitori”, a declarat Radu Hanga.
În ceea ce priveşte fondurile de acțiuni, evoluția randamentelor acestora a urmat un ritm similar cu cel al pieței. Numărul participanților a crescut cu aproape 100.000 de persoane, de la 1 ianuarie la 30 octombrie, adică o medie de aproximativ 10.000 de noi investitori pe lună şi un număr total record de circa 560.000, la finalul lunii octombrie.
„Acest lucru vine la pachet cu faptul că numărul de investitori în fonduri de acțiuni a crescut cu 13.000. Avem, în medie, 1.300 de investitori noi în fiecare lună, de la începutul anului, ceea ce arată încredere în administratorii de fonduri. Dacă ne uităm la performanțe, la finalul lunii octombrie, primele cinci fonduri au randamente de peste 31% fiecare, pe ultimele 12 luni, un randament semnificativ în condiții de diversificare maximă – discutăm de fonduri deschise de investiții administrate activ sau de fonduri care replică indici bursieri”, a declarat Horia Gustă, preşedintele AAF.
Conform datelor prezentate de Jan Pricop, director executiv al AAF, la trimestrul al treilea al anului, activele totale erau de aproape 37 miliarde de lei, din care 19 miliarde de lei active nete ale fondurilor deschise de investiții, diferența fiind active ale fondurilor de investiții alternative.
„Scăderea la nivelul activelor fondurilor de investiții alternative se datorează, în principal, acelui dividend special pe care Fondul Proprietatea l-a acordat acționarilor săi, ca urmare a vânzării pachetului de acțiuni de la Hidroelectrica. Practic, cele două componente tind să se egalizeze, după ce, la finalul anului 2022, ponderea activelor fondurilor de investiții alternative era semnificativ mai mare decât cea a fondurilor deschise de investiții”, a spus Jan Pricop.
În ceea ce priveşte subscrierile, s-a înregistrat un plus de 300 milioane de lei, o schimbare de trend față de trimestrul trei din 2022, când se înregistrau ieşiri nete, şi o creştere față de trimestrul precedent de 77%. Totodată, numărul de investitori în fondurile de investiții a crescut cu aproape 20%, din septembrie 2022 până în septembrie 2023, cu un avans de 6,3% în trimestrul al treilea, față de trimestrul anterior.
Referitor la dinamica activelor pe categorii de fonduri, există o creştere generală de 5,3%, cea mai importantă înregistrându-se la nivelul fondurilor de acțiuni – o creştere de aproape 30% şi un plus de 760 milioane de lei. Creşteri s-au înregistrat, deopotrivă, şi la fondurile diversificate precum şi la cele de obligațiuni şi instrumente cu venit fix.
„Performanța remarcabilă a pieței locale din acest an a fost rezultatul unui cumul de factori, în fruntea listei aflându-se listarea Hidroelectrica, care a atras sume considerabile de bani din partea investitorilor, care ulterior s-au întors în piață, a setat un nou reper pentru piața locală în termeni de multiplii de evaluare şi a fost precursorul distribuției extraodinare de dividende a Fondului Proprietatea care a susținut cererea din piață”, a explicat Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management Raiffeisen Asset Management.