Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Listarea Romgaz începe astăzi: după testele Transelectrica, Transgaz și Nuclearelectrica, statul se grăbește și coboară prețul

Listarea Romgaz începe astăzi: după testele Transelectrica, Transgaz și Nuclearelectrica, statul se grăbește și coboară prețul

22 octombrie 2013
Consumatori
energynomics

Deși pachetul de 15% din acțiunile era evaluat inițial la aproximativ 600 de milioane de euro, statul român a coborât pretențiile și se așteaptă să obțină între 311,7 şi 415,6 milioane de euro, grăbind procesul de listare în încercarea de a-și îndeplini sarcinile asumate către instituțiile financiare internaționale.

Deși unii brokeri spun că listarea Romgaz e făcută mult prea în pripă pentru a stârni interesul investitorilor, piața locală aștepta de ani buni influxul de titluri ale companiei producătoare de gaze naturale pentru a diversifica portofoliile de investiții existente. Unele voci susțin că bursa locală nu ar fi fost suficientă pentru a înghiți cu succes o astfel de emisiune, iar dubla listare, la Bursa de Valori București (BVB) și London Stock Exchange (LSE) ar fi mai în măsură să asigure lichiditatea necesară titlurilor Romgaz.

Statul a avut succes în emisiunile locale inițiale (IPO) sau secundare (SPO) din ultimii ani, însă pe piața londoneză românii au avut de suferit, singura inițiativă locală – e drept, a unei companii de mai mică importanță, AD Pharma- fiind respinsă de investitorii internaționali.

Suprasubscrierile anterioare – bază de plecare pentru Romgaz…

Prin oferta Transelectrica (BVB: TEL) s-a reușit vânzarea a 15% din acțiuni pentru 37 de milioane de euro, iar Transgaz (TGN) a reușit să strângă din piață alte 72 de milioane de euro, ambele oferte fiind suprasubscrise peste așteptări.

Nuclearelectrica ar fi trebuit să obțină 83 de milioane de euro, la valoare maximă, însă a reușit să primească 63 de milioane de euro pentru cele 10% din titluri scoase la mezat.

Adevăratul test pentru piață va fi însă Romgaz: îi vor accepta investitorii străini oferta, sau o vor ignora, așa cum s-a întâmplat cu aventura londoneză a AD Pharma? Vor accepta investitorii români acțiunile Romgaz la fel de bine ca în cazul celorlalte oferte ale companiilor energetice, sau o vor refuza, așa cum a fost cazul ofertei secundare a Petrom, sau, mai nou, exemplul singurei oferte private respinse de piață în această toamnă – Adeplast?

Un lucru e cert: în 2014 vor urma alte listări energetice de importanță majoră pentru statul român care vor depinde de apetitul pieței pentru acțiunile Romgaz.

…iar oferta Romgaz, bază de plecare pentru alte listări energetice de importanță capitală

Guvernul susține că listarea pachetului majoritar din acţiunile Electrica va avea loc până la finalul lunii mai 2014. În prezent se analizează viitorul a cinci din cele şase companii de servicii ale Electrica. Cel puţin trei, dar poate chiar toate cinci, este posibil să fie separate de Electrica în vederea lichidării. Pachetele minoritare deţinute de Electrica la filialele privatizate sunt considerate un factor de incertitudine major pentru listare, aceste pachete urmând a fi  extrase din structura Electrica înainte de listare.

Deși necesarul de investiţii de la Complexul Energetic Oltenia a determinat guvernul să ia în calcul, înainte de privatizarea pachetului majoritar, o listare de 15% până la finalul lunii octombrie 2013, această ofertă a fost mutată pentru iunie 2014, după auditarea situaţiilor fi­nan­ciare pe 2013 şi realizarea unui studiu privind rezervele de cărbuni.

În fine, la Hidroelectrica va avea loc tot o listare duală a unui pachet de 10%, procesul fiind programat pentru finalul lunii mai 2014 – ar fi fost inoportună o vânzare curentă, date fiind rezultatele dezastruoase din 2012.

Statul vrea să strângă între 311,7 și 415,6 milioane de euro pentru 15% din Romgaz

Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri cuprinse între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro). Titlurile vor fi vândute atât prin acțiuni listate la BVB, cât şi prin certificate de depozit (global depositary receipts, GDR) la LSE.

Intervalul de preţ pentru vânzarea titlurilor Romgaz a fost decis în şedinţa de vineri a Guvernului.

Oferta este programată să înceapă pe 22 octombrie şi să dureze opt zile lucrătoare, până pe 31 octombrie.

O tranşă de 15% din acţiuni va fi rezervată investitorilor mici, iar diferenţa de 85% va fi alocată investitorilor instituţionali. Pentru investitorii mici, care vor subscrie până la 10.000 acţiuni, vor fi acordate discount-uri de 5% pentru ordine plasate în prima săptămână şi de 3% pentru cele introduse în a doua săptămână.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat că se aşteaptă la o suprasubscriere având în vedere că Romgaz este o companie bună, profitabilă şi „are viitor„.

Sperăm ca, pornind de la acest interval, să obţinem un număr cât mai mare de acţionari şi, sigur, un preţ cât mai bun (…) Listarea acestei companii la Londra este un element de noutate, este prima societate românească listată la Londra. Sper să aibă succes în acest sens, ceea ce va da posibilitatea şi altor companii româneşti în domeniul energiei să fie listate la Londra. Este un lucru bun, este un proces de internaţionalizare a companiilor româneşti, un proces de funcţionare a acestor companii în sistem corporatist, ceea ce va da posibilitatea acestora să joace un rol regional în domeniul energiei„, a mai spus Niţă.

El a susţinut că nu există o cotă prestabilită a acţiunilor care vor fi vândute pe bursa de la Londra, pentru a se observa care este tranşa cea mai avantajoasă.

Tranzacționarea începe pe 12 noiembrie

Acţiunile Romgaz şi GDR-urile ar putea fi tranzacţionate în piață în jurul datei de 12 noiembrie „plus-minus două zile” la bursa de la Bucureşti şi, respectiv, la cea de la Londra, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare a Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

Certificatele de depozit sunt, din punctul nostru de vedere, mecanismul ideal pentru a lista o companie nouă, românească, la bursa de la Londra. La baza fiecărui certificat stă o acţiune Romgaz, certificatul în sine va purta un nume care va fi legat de Romgaz, va identifica Romgaz ca o companie listată la Londra. Iniţial, cel care subscrie, subscrie pentru o acţiune, cu opţiunea de a o transforma în certificat de depozit global (GDR). Mecanismul este simplu, intervine o bancă depozitară, de aici intervine şi un avantaj pentru Romgaz, pentru că în general sunt două tipuri de certificate, unele «agreate de emitent» şi altele «neagreate». Orice posesor de acţiuni poate să îşi investească cu un certificat de depozit propriul pachet de acţiuni. În cazul de faţă, vorbim de nişte certificate pe care Romgaz le-a agreat, motiv pentru care banca depozitară va plăti anual companiei Romgaz o sumă care nu este chiar micuţă„, a mai spus Dumitraşcu.

Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acţiuni va fi vândută pe pieţe externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă (GDR).

Potrivit unui regulament publicat la începutul lunii octombrie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cel mult două treimi din acţiunile vizate în oferte pentru listare la bursa din România pot fi cotate pe o piaţă externă, prin intermediul GDR-urilor.

Romgaz a selectat Bank of New York Mellon pentru emiterea GDR-urile din ofertă.

Oferta pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile Romgaz în vederea listării companiei la bursă este cea mai mare astfel de operaţiune din istoria pieţei de capital din România.

Preţul minim la care va fi lansată oferta, de 24 lei/acţiune, este cu aproape 4% peste cel la care sunt evaluate acţiunile Romgaz deţinute de Fondul Proprietatea.

La finalul primului semestru, pachetul de acţiuni Romgaz (14,99%) din portofoliul FP era evaluat la 1,337 miliarde lei (300,5 milioane euro), respectiv câte 231,48 lei/acţiune. La începutul lunii octombrie, AGA Romgaz a decis scăderea valorii nominale a acţiunilor de la 10 lei la 1 leu şi, concomitent, creşterea numărului de acţiuni de la 38,5 milioane la 385,4 milioane. Practic, valoarea pachetului deţinut de fiecare acţionar a rămas aceeaşi, modificându-se doar numărul de acţiuni şi preţul acestora.

Astfel, rezultă că acţiunile Romgaz sunt evaluate în portofoliul Fondului Proprietatea la 23,148 lei/titlu, iar Fondul are 57,7 milioane de acţiuni faţă de 5,7 milioane de acţiuni anterior.

Preţul maxim la care se va derula oferta, de 32 lei/acţiune, este cu 38% peste cel la care sunt evaluate titlurile Romgaz în portofoliul FP.

Raportat la preţul minim din ofertă, Romgaz este evaluată la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la preţul maxim la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, este deţinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Oferta este intermediată de consorţiul format din banca americană Goldman Sachs, Erste, BCR şi Raiffeiesen Capital&Investment (RCI).

Romgaz a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în scădere de la aproape 2,2 miliarde de lei în perioada similară din 2012. În acelaşi timp, profitul companiei a scăzut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost întocmite conform standardelor internaţionale de conabilitate.

Bogdan Tudorache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *