Acasă » Regenerabile » Liviu Gavrilă, RWEA: CfD-urile ar putea debloca piața de energie

Liviu Gavrilă, RWEA: CfD-urile ar putea debloca piața de energie

1 aprilie 2024
Eolian
energynomics

Contractele pentru diferență (CfD) ar putea debloca situația în care se află acum România din punctul de vedere al prețului energiei electrice, a declarat Liviu Gavrilă, vicepreședinte al RWEA.

„CfD-urile sunt semnalul de preț de care toată lumea are nevoie. Va putea exista un reper pe termen mediu și lung”, a spus el, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

Piața de energie verde este marcată de un înalt nivel de impredictibilitate, care se manifestă de la trimestru la trimestru, ceea ce face ca investitorii să nu aibă niciun reper de preț. De asemenea, costurile de finanțare ale proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile sunt „destul de mari”. Situația din piață s-ar putea redresa dacă guvernul și-ar creiona o strategie clară pe termen lung, dar acest lucru nu se întâmplă deocamdată.

„Oricât am căuta o ancoră de preț care să ne justifice în fața investitorului, nu stă neapărat acolo. Suntem în același sens giratoriu, tot încercăm să găsim o ieșire”, a continuat el.

Pe de altă parte, România are nevoie de noi unități de generare a electricității din surse regenerabile deoarece într-un interval de 5-7 ani unele proiecte de energie verde vor ajunge la sfârșitul duratei de viață, ceea ca va reduce numărul unităților de producere disponibile, iar acestea vor trebui înlocui cu centrale noi.

De asemenea, având în vedere că guvernul a anunțat că insistă ca până în 2030 o mare parte din energia produsă în țară să provină din surse regenerabile, „va trebui să fim pregătiți cu suficiente resurse umane” pentru a putea derula investițiile necesare atingerii acestui scop.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *