Acasă » Termo » Liviu Popa, administrator RADET Constanța: Soluția pentru RADET este transferul patrimoniului către o nouă companie

Liviu Popa, administrator RADET Constanța: Soluția pentru RADET este transferul patrimoniului către o nouă companie

25 martie 2021
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Investițiile în sistemele de termoficare la nivel municipal au fost minime în ultimii ani. Numeroase subsisteme au fost desființate și s-au căutat diverse soluții. ”Cel mai bun sistem rămâne cel centralizat, pentru că este un sistem care diminuează și amprenta de carbon”, a spus Liviu Popa, administrator special RADET Constanța, în cadrul conferinței pentru digitalizare și eficiență energetică dedicate orașului Constanța, organizate de Energynomics.

RADET trece printr-o perioadă de tranziție, iar planul de reorganizare include înființarea unei noi societăți – Termoficare Constanța SRL, căreia i se va delega serviciul public de asigurare a energie termice. Noua societate va prelua patrimoniul public și privat al RADET Constanța, aflat acum în administrare specială.

”Reglementările din termoficare au generat, de-a lungul timpului, aceste datorii istorice. RADET Constanța a devenit datornic către ELCEN București din cauză că sumele decontate de la buget, de-a lungul anilor, cu destinația subvenției pentru populație au fost achitate cu întârziere de până la trei ani. Or, în baza contractului comercial dintre ELCEN și RADET, acele sume nedecontate la luna în care scadente erau producătoare de penalități de întârziere. Acest mecanism a ajuns să genereze penalități foarte mari – fiecare plată stingea datoria cea mai veche, fiecare factură care, la un moment dat, ajunsese la termenul scadent, era generatoare de penalități. Iar fondurile din contul escrow stingeau penalități”, a explicat el.

Soluția avansată de Liviu Popa este ca RADET să rămână cu datoria istorică, iar municipalitatea să-și retragă patrimoniul.

”Proiectele de modernizare pe care Primăria le are în vedere pentru rețeaua de transport sunt într-un stadiu foarte avansat. S-a depus deja documentația pentru primul proiect de 20 de milioane de lei”, a adăugat el.

Totodată, compania are în plan proiecte verzi, dezvoltate împreună cu Universitatea Ovidius din Constanța. ”Avem împreună un proiect de cercetare unde un punct termic din Faleza Nord urmează să fie echipat cu echipamente de producere a energiei din peleți”. Totodată, vor fi montate panouri solare pe punctele termice din zona de faleză și cazane cu peleți – costurile fiind acoperite prin fonduri atrase de Universitatea Ovidius.

DESCARCĂ REZENTAREA LUI LIVIU POPA

În același timp, Liviu Popa militează pentru refacerea sistemelor de termie din blocuri prin introducerea distribuției pe orizontală, cu contorizare la ușă. Costurile scad cu cât numărul apartamentelor participante crește, spune el.

”Am realizat acest sistem la un bloc, iar în următorul an de la montare consumul a scăzut cu 40%, iar ulterior, cu 33%, în condițiile unei temperaturi externe similare. Același lucru l-am constatat și în privința apei calde – care pierde din temperatură în lipsa unei instalații de recirculare. Ca urmare a introducerii distribuției pe orizontală, consumul a scăzut cu peste 30%, și, ulterior, cu 18%”.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – anul 5 – Constanța” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Kawasaki Gas Turbines Europe, Wiren Energy.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 200 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

1 thoughts on “Liviu Popa, administrator RADET Constanța: Soluția pentru RADET este transferul patrimoniului către o nouă companie”

  1. SPATARU DORINA RICA

    Noi cei legaţi de PT 113 ce facem ? Noi de o lună de zile nu avem apă caldă, nu putem să ne spălăm, să spălăm şi copii. Mă întreb de ce tot oraşul are apă caldă şi noi nu. Am sunat mereu la diepecerat dar problema nu s-a rezolvat, nimeni nu ne ascultă. Dacă acum asta ne oferă noua societate oare ce vom face pe viitor cînd se va da drumul la căldură. Mă ia cu frig de pe acum ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *