Dacă v-ați întrebat cum puteți să vă transformați casa într-una cu consum redus de energie, găsiți mai jos câteva metode simple și eficiente pentru a vă îndeplini visul utilizând GEFF – Facilitatea de Finanțare Green Economy Financing Facility a BERD. Am discutat cu Ana-Maria Ivan, director de proiect al Green Economy Financing Facility în România – GEFF, despre cele mai simple soluții pentru a deține o „casă verde”, dar și despre abordări mai complexe, prin care fiecare dinte noi poate obține exact ceea ce are nevoie și constată că îi lipsește în locuință, fie că vorbim despre echipamente eficiente energetic sau despre tehnologii de producere a energiei.
Stimată doamnă Ana-Maria Ivan, care este cea mai simplă metodă pentru a deține o „casă verde”?
Cel mai simplu pentru a avea o casă verde este să cumpărați o casă care este deja verde! Iar acum puteți face acest pas folosind programul GEFF, dacă locuința are un Certificat de Performanță Energetică de „clasă A” și finanțarea se face prin intermediul uneia dintre Instituțiile Financiare Participante (IFP) GEFF. În România, Banca Transilvania este prima IFP care oferă un credit ipotecar GEFF dedicat pentru achiziţia de locuințe noi eficiente din punct de vedere energetic sau pentru modernizarea uneia existente pentru a creşte eficienţa energetică cu minim 20%. Foarte multe informații utile despre acest tip de finanţare puteţi găsi pe site-ul facilității sau luând legătura cu consultantul facilității, Tractebel Engineering, trimițând un e-mail la [email protected] sau folosind help-line 031 22 48 104.
De asemenea, pentru a avea o casă eficientă energetic cu un consum redus de energie, GEFF finanţează şi investiţiile în tehnologii eficiente energetic, precum iluminatul cu LED, aparate de aer condiționat, frigidere și congelatoare, ferestre și uși, izolație termică pentru clădiri, panouri solare fotovoltaice, panouri solare pentru apă caldă, pompe de căldură, centrale termice în condensație pe gaz, centrale termice pe biomasă, care pot fi identificate direct din Selectorul de Tehnologii disponibil pe site-ul facilităţii.
Acestea sunt soluții simple, la îndemână, multe dintre ele fiind ușor de identificat prin intermediul sistemului de „etichetare energetică” la nivel de UE ca fiind produse cu consum redus de energie.
Care sunt beneficiile utilizării GEFF pentru clienții rezidențiali?
GEFF vine în întâmpinarea sectorului rezidențial din România cu un program de 70 de milioane de Euro, pentru următorii trei ani, cu:
- finanțări de 70 de milioane de euro prin intermediul băncilor locale partenere
- consultanță tehnică de specialitate gratuită
- un sistem rapid și fără birocrație pentru clienții băncii dornici să investească în reducerea consumului energetic sau în achiziția unei noi locuințe eficiente energetic.
Cum poți să-ți transformi casa într-o locuință cu consum redus de energie?
Creșterea performanței energetice a locuințelor noastre este ușoară! Trebuie doar să facem alegeri înțelepte atunci când achiziționăm electrocasnice, echipamente de încălzire, răcire și iluminat și când ne reabilităm casele. Voi da numai câteva exemple de măsuri pe care le putem lua pentru creșterea eficienței locuințelor.
Îmbunătățirea iluminatului
Măsurile de economisire a energiei pot începe cu înlocuirea lămpilor vechi cu lămpi LED disponibile într-o gamă largă de culori ”calde” și ”reci”, care poate aduce economii de energie electrică de până la 80%. Se poate adăuga instalarea de elemente de reglaj precum ”senzori de prezență” care opresc iluminatul atunci când părăsiți încăperea, elemente de reglaj simple de tip zi-noapte și chiar controlul iluminatului prin intermediul aplicațiilor specializate instalate pe smartphone.
O casă răcoroasă
Putem face casa răcoroasă prin mai multe metode, de la cele simple cu costuri reduse, cum ar fi umbrirea ferestrelor orientate spre sud, la metode mai sofisticate, ca instalarea unor pompe de căldură. Dar, uneori, soluția cea mai practică este instalarea unui aparat de aer condiționat, care generează costuri cu energia, de aceea trebuie avute în vedere
- selectarea unui model eficient din punct de vedere energetic
- dimensionarea corectă corespunzătoare spațiului ce urmează a fi răcit
- umbrirea ferestrelor orientate spre sud
- izolarea casei, deoarece izolația păstrează răcoarea în camerele cu aer condiționat în timpul verii (și căldura în camerele încălzite iarna).
Înlocuirea unui aparat de aer condiționat vechi cu un model nou, eficient și corect dimensionat, vă poate reduce facturile pentru răcire cu 45% – sau chiar mai mult, dacă aplicați și măsurile de umbrire și izolare termică.
În ce fel contribuie echipamentele electrocasnice la consumul energetic al locuinței?
Știați că frigiderul dumneavoastră consumă mai multă energie electrică decât mașina de spălat? Este surprinzător, dar este adevărat pentru majoritatea locuințelor. Acest lucru se datorează faptului că frigiderul consumă energie electrică 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, fiind unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casele noastre. Chiar dacă aveți deja un model destul de modern, înlocuirea unui frigider sau congelator de clasă A+ cu un model A+++ poate reduce aproape la jumătate consumul de energie electrică. Înlocuirea unui frigider cu o vechime de 10-15 ani cu un nou model de clasă A+++ poate aduce economii de energie electrică de până la 70%.
În cele mai multe dintre cazuri, oamenii – și instituțiile – se gândesc la izolarea exterioară a clădirilor. Cât de eficace este o asemenea investiție?
Primul pas poate fi înlocuirea ferestrelor vechi, iar aceasta este o investiție prin care economisiți bani pentru încălzirea, dar și pentru răcirea casei, pentru că astfel menținem în casă căldura, iarna, și răcoarea, vara.
În mod ideal, înlocuirea ferestrelor și ușilor trebuie realizată împreună cu termoizolația pereților, a subsolului și a acoperișului pentru a maximiza economiile de energie și confortul. Efectul combinat al înlocuirii ușilor și ferestrelor și reabilitării termice reduce costurile de încălzire iarna și costurile de răcire vara cu mai mult de 30%. În plus, îmbunătățiți aspectul și valoarea casei.
Prin programul GEFF poate fi obținută finanțare inclusiv pentru sisteme de producere a energiei la nivelul gospodăriei. Sunt aceste sisteme instrumente de eficiență energetică?
Un sistem fotovoltaic instalat pe acoperișul casei transformă lumina soarelui în electricitate gratuită. Un sistem fotovoltaic compensează consumul de energie electrică cu 1:1, adică fiecare 1 kWh generat pe acoperiș este 1 kWh pe care nu îl cumpărăm din rețeaua de energie electrică.
Tot astfel, apa caldă consumată în gospodărie nu trebuie să fie atât de costisitoare! Costurile cu apa caldă pentru consumul individual, spălarea hainelor și a vaselor precum și pentru curățarea caselor reprezintă un procent substanțial din cheltuielile unei gospodării. Un sistem solar de preparare a apei calde preîncălzește apa și o introduce în sistemul existent de preparare a apei calde, reducând astfel consumul asociat de gaze naturale, energie electrică sau a altor combustibili. De obicei, acest lucru aduce economii de costuri substanțiale în timpul verii, economii bune primăvara și toamna și economii rezonabile în timpul iernii.
Panourile solare cu tuburi vidate reprezintă cea mai bună tehnologie în prezent. Panourile solare plane sunt mai ieftine, dar mult mai puțin eficiente. Un acumulator de apă caldă bine izolat și un cazan eficient din punct de vedere energetic sunt alte soluții pentru zilele când numai sistemul solar nu este suficient, pentru că reduc în mod obișnuit costurile cu prepararea apei calde menajere cu 65%.
În afară de panourile fotovoltaice, mai avem și alte tipuri de sisteme de producere a energiei la nivelul gospodăriei?
Pompe de căldură sunt o soluție de încălzire și răcire pentru casele cu grădini. Terenul de sub casele și grădinile noastre rămâne întotdeauna la o temperatură aproximativ constantă. Un sistem cu pompă de căldură bine proiectat poate fi folosit atât în anotimpul cald, pentru a răci aerul din locuință, cât și iarna, pentru a-l încălzi. Deși sistemele cu pompe de căldură folosesc energie electrică, un sistem bine proiectat poate oferi încălzire, apă caldă și răcire la costuri mult mai mici decât cele pentru încălzire, apa caldă și sistemele de răcire convenționale.
În același timp, sistemele de pompare a căldurii nu sunt potrivite pentru orice consumator. Acestea se justifică mai bine pentru casele în care se utilizează energia electrică pentru încălzire și răcire. Înlocuirea sistemelor vechi de încălzire și răcire utilizând energie electrică cu un sistem electric cu pompă de căldură sol-apă poate reduce consumul de energie cu până la 80%.
Ce tip de centrală este optim pentru maxim de eficiență energetică?
Centralele termice în condensație pe gaz sunt performante! Mai întâi, pentru că o centrală termică convențională evacuează gazele de ardere fierbinți direct prin coșul de evacuare, în vreme ce o centrală termică în condensație recuperează căldura din gazele de ardere evacuate și o refolosește pentru preîncălzirea apei în centrală. Rezultatul este mai multă căldură cu mai puțini bani. Înlocuirea unei centrale termice vechi cu o centrală termică în condensație poate reduce consumul de gaze naturale cu până la 20%.
În ceea ce privește centralele termice pe biomasă, acestea folosesc cel mai vechi combustibil pe care îl cunoaște omenirea – lemnul. Tehnologiile moderne sunt soluții de încălzire curate, ieftine, simple și ecologice pentru casele noastre. Centralele termice pe biomasă folosesc adesea combustibil ieftin ca lemnul și brichetele din lemn. Centralele pe peleți reprezintă o soluție mai scumpă, dar mai convenabilă, deoarece o centrală pe peleți se poate „alimenta” singură cu combustibil. În ceea ce privește economiile de energie, înlocuirea unei centrale pe biomasă vechi, simple, cu o centrală termică modernă și mai eficientă, poate reduce consumul de combustibil cu 20%.
Facilitatea de finanțare Green Economy Financing Facility (GEFF) a BERD oferă finanțare prin instituțiile financiare participante pentru tipurile de investiții descrise în acest articol. Facilitatea din România este un produs al BERD, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în cooperare cu GEF, Fondul Global de Mediu și TaiwanICDF, Fondul Internațional de Cooperare și Dezvoltare din Taiwan.
Banca Transilvania este prima bancă românească care participă la GEFF. Pe pagina de internet al GEFF România aveți acces nu doar la informații financiare, ci și la un selector de tehnologii prin care alegerea celui mai potrivit traseu pentru a face din casa dumneavoastră una eficientă energetic, într-o manieră simplă și puțin costisitoare.