Grupul rus Gazprom va începe, în prima jumătate a lunii viitoare, să amplaseze conducte în Marea Neagră pentru viitorul gazoduct Turkish Stream, a declarat marți un director de la Gazprom, transmite RIA Novosti.
Oleg Aksyutin, membru al echipei manageriale de la Gazprom, a precizat că grupul rus a decis să relanseze un contract semnat anterior cu firma italiană Saipem SpA, contract care inițial viza construcția gazoductului South Stream, dar care a fost suspendat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia a decis să renunțe la acest proiect.
„Am semnat un contract cu Saipem. Două nave vor fi implicate în operațiunile de amplasare a conductelor. Lucrările vor începe în apele de mică adâncime în prima jumătate a lunii iunie”, a spus Oleg Aksyutin. Acesta a adăugat că Gazprom intenționează să finalizeze prima secțiune submarină a Turkish Stream până la finele lui 2016, conform Agerpres.
De asemenea, firma Europipe, un joint venture între Salzgitter Group și AG der Dillinger Hüttenwerke, a anunțat că în scurt timp va demara negocierile pentru livrarea de conducte de oțel pentru South Stream.
Această firmă urma să livreze 150.000 de tone de conducte potrivit unui contract semnat cu consorțiul South Stream Transport B.V. Însă în condițiile în care acest contract a fost suspendat în luna decembrie 2014, se intenționează ca țevile destinate pentru South Stream să fie folosite pentru gazoductul Turkish Stream.
La rândul său, firma italiană Saipem a primit două contracte în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru South Stream. Conform calendarului inițial, Saipem trebuia să înceapă anul trecut să construiască prima linie a South Stream și să asigure servicii de suport pentru construcția celei de a doua linii.
La finele anului trecut însă, Gazprom a anunțat că a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia.
Rusia livrează deja gaze naturale Turciei prin conducta Blue Stream cu o capacitate de 16 miliarde de metri cubi pe an. În primele patru luni ale acestui an, Rusia a livrat Turciei o cantitate de 5,4 milioane de metri cubi de gaze naturale via Blue Stream, în creștere cu 4% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.