Acasă » Petrol și Gaze » Lukoil caută petrol în două noi exploatări offshore la Marea Neagră

Lukoil caută petrol în două noi exploatări offshore la Marea Neagră

26 iunie 2015
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Lukoil intenţionează să foreze până la sfârşitul acestui ani două puţuri petroliere în apele româneşti ale Mării Negre, a declarat preşedintele grupului rus, Vagit Alekperov, relatează Sputnik. Lukoil susține că vrea să investească 200-300 de milioane de dolari în forarea a două noi puţuri offshore în România. Lucrările la primul puţ au început în luna noiembrie.

Pe ansamblu, Lukoil este pregătită, în cadrul programului aferent perioadei 2014-2015, să foreze cinci puţuri în apele româneşti ale Mării Negre, din care trei sunt obligatorii şi două opţionale, conform Mediafax. Cheltuielile pentru explorare şi producţie ale Lukoil în România au crescut semnificativ anul trecut, la 189 de milioane de dolari, de la doar 7 milioane de dolari în 2013, pe fondul începerii activităţilor de explorare în Marea Neagră.

În luna septembrie a anului trecut, Lukoil a cerut ANRM să aprobe prelungirea cu şase luni, până în mai 2015, a fazei obligatorii de explorare a unui perimetru din Marea Neagră, din cauza unor întârzieri privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic şi a unor acumulări de gaze „potenţial periculoase” în zona de foraj.

Perioada de explorare a perimetrului EX–29 Est Rapsodia a fost stabilită la 5 ani de la data intrării în vigoare a acordului de concesiune, respectiv 4 noiembrie 2011, şi este împărţită în două faze, una obligatorie şi una opţională. În 2011, Guvernul a aprobat două acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetre româneşti de câte 1.000 km pătraţi din Marea Neagră, Est Rapsodia şi Trident, încheiate între ANRM şi asocierea de firme Lukoil Overseas ( parte a grupului Lukoil)-Vanco International.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *