Oficialii de la Moscova ai grupului petrolier Lukoil resping acuzațiile aduse de procurorii români cu privire la spălarea de bani, evaziunea fiscală și decapitalizarea societății Petrotel-Lukoil.
Reprezentantul Lukoil, Thomas Mueller, Vicepreședinte pentru Rafinare, Petrochimie și Procesarea Gazelor, a insistat într-o videoconferință de presă, marți, că practicile contabile utilizate de subsidiara din România sunt perfect legale, corespund cu bunele practici ale companiilor Lukoil din alte state, și sunt similare cu practicile mai multor companii occidentale importante din domeniul petrolier, precum Chevron şi BP.
Practicile sunt legale, statele presează pentru încasări suplimentare
Întrebat de motivele pentru care Lukoil a intrat în atenția autorităților, deși practicile sunt perfect legale cum susțin, oficialul companiei a declarat că nu-și poate explica de ce s-a întâmplat așa, dar este vizibil că economia e dificilă, industria de rafinare are probleme în a face profit. Prin urmare, statele se confruntă cu încasări mai mici și poate înțelege presiunea venită din partea acestora pentru a reuși că aducă la bugetul central mai multe venituri.
Ofertă de vânzare pentru rafinăria de la Ploiești
Lukoil și-a reiterat intenția de a rămâne cu afaceri în România, unde business-ul general merge bine. Totuși, după ultimele evenimente grupul petrolier a primit o ofertă din partea unei companii din România pentru a vinde rafinăria de la Ploiești operată de Petrotel-Lukoil.
O asemenea ofertă vine în contextul în care mai multe companii active în Europa închid rafinăriile din pricina că merg pe margini foarte mici sau sunt pe pierdere. Numele companiei ori suma propusă pentru tranzacționare nu au fost precizate.
Acțiunile autorităților nu afectează planurile de investiții la rafinărie, deoarece unitatea de procesare a ţiţeiului de la Ploieşti a trecut recent prin lucrări generale de modernizare, a spus Thomas Mueller.