Producția de petrol din Rusia este de așteptat să scadă cu 8% în următorii doi ani, cea mai abruptă cădere de când preşedintele Vladimir Putin a preluat puterea la sfârșitul anilor 1990, deoarece companiile mai mici sunt forţate de preţurile mici să reducă din nou forajul în Siberia, a declarat un director din cadrul Lukoil, citat de Reuters.
Leonid Fedun, vice-președinte şi unul din marii acționari ai Lukoil, a declarat că scăderea s-ar putea ridica la 800.000 de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul anului 2016. Prognoza lui este una din cele mai pesimiste de la introducerea sancţiunilor asupra Rusiei, urmate de o cădere abruptă a preţurilor petrolului.
În schimb, ministerul energiei se așteaptă ca producţia din Rusia să fie constantă în acest an, în jurul valorii de 10,56-10,60 milioane de bpd. Vânzările de petrol și gaze reprezintă jumătate din veniturile bugetului Rusiei.
Producția de petrol rusesc s-a înjumătățit în anii 1990, după căderea Uniunii Sovietice, dar a recuperat cu mai mult de 70% pe fondul prețurilor ridicate ale petrolului, după ce Putin a preluat funcția de președinte în 1999. Rusia este cel mai mare producător de petrol din lume.
Sancțiunile impuse țării în urma crizei din Ucraina au limitat drastic accesul firmelor din Rusia la capitalul și tehnologia occidentale pe parcursul anului trecut, în timp ce scăderea preţurilor le-au redus bugetele de explorare.
„Toata lumea va reduce producția pentru că în toată lumea se reduce exploatarea”, a spus Fedun. El a declarat că se așteaptă ca forarea să scadă în Siberia cu până la 15-20%. Fedun a spus că producţia Lukoil ca rămâne constantă sau va scădea ușor în 2015, pe măsură ce scade numărul sondelor utilizate în Siberia. În 2016, însă, producţia ar putea recupera teren, odată cu introducerea unor noi câmpuri sub exploatare, a spus el.