Autoritățile italiene au solicitat grupului petrolier rus Lukoil să continue să îşi sprijine rafinăria din Sicilia, până când Guvernul de la Roma va reuşi să intermedieze o vânzare, în condițiile în care apropiata intrare în vigoare a unor sancțiuni UE împotriva petrolului rusesc amenință supraviețuirea rafinăriei, au declarat joi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.
Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Guvernul italian urmăreşte cu atenție acest dosar în condițiile în care rafinăria ISAB este responsabilă de un sfert din aprovizionarea cu carburanți a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia, conform Agerpres.
Această rafinărie ar putea fi nevoită să înceteze activitatea ca urmare a unui embargou privind livrările de petrol rusesc pe mare, care va intra în vigoare la 5 decembrie. Motivul îl constituie faptul că rafinăria ISAB a ajuns în situația în care se bazează în exclusivitate pe țițeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanțarea şi au încetat să mai ofere garanțiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra țiței de la alți furnizori.
În condițiile în care discuțiile privind vânzarea rafinăriei către un cumpărător non-rusesc se prelungesc, sursele citate de Reuters au dezvăluit că autoritățile de la Roma au cerut proprietarului rafinăriei, traderul elvețian Litasco, care la rândul său este controlat de grupul Lukoil, să continue să furnizeze petrol şi finanțare pentru ISAB şi dincolo de data de 5 decembrie.
O a treia sursă a dezvăluit că rafinăria ISAB nu are de gând să oprească operațiunile la 5 decembrie, chiar dacă a intrat în criză de timp. Această rafinărie procesează aproximativ un milion de tone de țiței pe lună şi nu va putea să continue să funcționeze fără noi livrări de materie primă.
Una dintre opțiunile discutate în continuare este acea a unei finanțări garantate de statul italian pentru rafinăria din Sicilia, însă băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, a precizat una dintre surse, chiar dacă nici Lukoil şi nici Litasco nu sunt vizate de sancțiunile europene.
O reuniune la care vor participa reprezentanții rafinăriei şi cei ai Guvernului italian este programată să aibă loc vineri la Roma, iar sindicatele au avertizat că închiderea rafinăriei ar avea efecte devastatoare asupra uneia din cele mai sărace regiuni din Italia.