Acasă » Electricitate » Lulache (Nuclearelectrica): Suntem pe ultima sută de metri în negocierile pentru construcția reactoarelor 3 și 4

Lulache (Nuclearelectrica): Suntem pe ultima sută de metri în negocierile pentru construcția reactoarelor 3 și 4

20 octombrie 2016
Electricitate
energynomics

Negocierile cu chinezii de la CGN pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă sunt pe ultima sută de metri, printre aspectele care încă se discută fiind rolul statului român în acest proiect, a declarat, miercuri, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, în cadrul unei conferinţe organizate de ROMATOM.

„Suntem pe ultima sută de metri, dar mai sunt câteva aspecte de clarificat. Primordial, sunt aspecte ce țin de rolul statului în acest proiect. Mai avem o etapă de consultări cu diverse instituții ale statului și am avut nevoie de încă puțin timp”, a spus Lulache, citată de Agerpres.

În ședința de luni, Adunarea Generală Extraordinară a Nuclearelectrica a aprobat extinderea până la 20 decembrie a termenului de negociere pentru proiectul reactoarelor 3 și 4. Întrebată de ce a fost fixat tocmai acest termen, Lulache a răspuns: „Au fost multe socoteli. Pe de-o parte, încercăm să ne ținem de niște termene asumate. Pe de altă parte, era clar că mai este nevoie de ceva timp și 20 decembrie este rezultatul unei aritmetici combinate cu faptul că încercăm să terminăm înainte de finalul anului și de Sărbători”.

K. Johannis, la Cernavodă: Dacă preţul scade prea mult, atunci lipsesc banii pentru investiţii

În opinia ROMATOM, K. Johannis a punctat temele esenţiale pentru industria nucleară din România

Totodată, ea a fost întrebată dacă termenul va fi prelungit din nou în cazul în care negocierile nu se vor finaliza până la 20 decembrie. „Îmi place să cred că da, pentru că din punctul meu de vedere suntem la final și trebuie să facem toate eforturile să ne atingem scopul. Elementul timp este subsidiar scopului primordial, respectiv să facem proiectul”, a spus Lulache.

Energia nucleară este importantă pentru viitorul sistemului energetic naţional în toate scenariile analizate de ministerul Energiei, au anunţat oficialii ministerului pe 12 octombrie, în conferinţa organizată de energynomics.ro şi Romexpo.

Datele preliminare rezultate din analiza cantitativă pentru noua strategie energetică a României
(intervalul 01.05.40 – 1.08.05 din filmul complet al conferinţei)

Evoluţia sectorului nuclear depinde în mod esenţial de realizarea sau nu a celor două reactoare suplimentare, a explicat Radu Dudău, consilier al ministrului Energiei, responsabil cu elaborarea noii strategii energetice a României. Toate scenariile iau în calcul contribuţia celor nouă noi reactoare, cel mai devreme din 2025 şi cel mai târziu din 2035. Radu Dudău a insistat asupra faptului că viabilitatea comercială a proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă depinde de condițiile de finanțare. „Am cerut consultantului să construiască şi scenarii proiective pentru costuri de capital (WACC) mai mari decât 8,5%, nivelul folosit iniţial. […] Viabilitatea comercială a proiectului depinde de datele concrete ale contractului: care este IRR-ul [internal rate of return], care va fi costul de investiţii şi care va fi, prin urmare, acest stripe price despre care discutăm în contractul de diferenţă. Acestea sunt aspecte care nu pot fi stabilite în strategia energetică. Noi facem simulări, lucrând cu datele pe care le avem de la companiiile implicate şi uitându-ne la valorile internaţionale de referinţă”, a explicat Radu Dudău.

radu-dudau

Radu Dudău vorbind despre perspectivele proiectului pentru construcția reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Oricum, însă, prelungirea duratei de viață a unităților 1 și 2 de la Cernavodă, la timp și în buget, este un imperativ strategic pentru România, a mai spus oficialul ministerului Energiei, pe 12 octombrie, la conferinţa organizată de energynomics.ro şi Romexpo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *