Politica Fondului Proprietatea (FP) este ”de îndestulare a acţionarilor săi pe orice canale, fiind o politică pe termen scurt”, care nu are cum să susţină proiecte pe termen lung precum construcţia Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache.
„Fondul Proprietatea este foarte consecvent şi consistent strategiei şi politicii sale din ultimii ani. Politica FP pe termen scurt nu are cum să susţină nişte proiecte pe termen lung. Nu este prima dată când se întâmplă asta”, a spus Lulache, conform Bursa.
”Este o atitudine consecventă şi consistentă vizavi de propria politică a Fondului Proprietatea. Sincer, o pot înţelege. Probabil că, dacă aş fi în continuare director la Fondul Proprietatea şi acţionarii mei mi-ar cere rapid bani, mi-aş adapta mecanismele, astfel încât să le satisfac aşteptarea…
„Acţionarii mei îmi cer securitate energetică, cer stabilitate în producţie. Noi oferim proiecte pe termen lung şi proiecte de investiţii care să satisfacă aceste nevoi. Ce sper este că, la un moment dat, vom reuşi să găsim mecanismele prin care să conciliem interese destul de divergente”, a spus Lulache.
Ea a menţionat că s-a întâlnit cu Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.
Oficialul Nuclearelectrica a mai spus: „Concluzia discuţiei a fost «we agree to disagree» (n.r. ne-am înţeles că nu ne înţelegem). Suntem de acord că fiecare trebuie să urmărească o altă linie, să înţelegem de ce celălalt are un anumit tip de comportament şi vine cu anumite propuneri. Este vorba de o lipsă de aliniere a politicii Fondului Proprietatea vizavi de proiectele lungi de investiţii”.
Recent, Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a criticat refuzul întocmirii unui raport la zi asupra sumelor cheltuite de Nuclearelectrica în contul proiectului Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
„Prin decizia Ministerului Energiei de a vota în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor companiei «Nuclearelectrica» din data de 17 octombrie împotriva propunerii formulate de FP referitoare la întocmirea unui raport privind sumele cheltuite până în acest moment de SNN cu proiectul de construcţie a Reactoarelor 3 şi 4 se creează «un precedent periculos»”, a spus el.
„Proiectul reactoarelor 3 şi 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar acţionarii companiei au dreptul să cunoască detalii privind cheltuielile generate de proiect până în acest moment.”
„Având în vedere că Nuclearelectrica este o companie listată pe bursa de valori, Ministerul Energiei ar trebui cu atât mai mult să respecte cerinţele de transparenţă şi raportare aplicabile companiilor listate, spre beneficiul companiei şi al tuturor acţionarilor săi”.