Acasă » Interes general » Lumea are nevoie de peste 2.000 de centrale de stocare a carbonului până în 2040

Lumea are nevoie de peste 2.000 de centrale de stocare a carbonului până în 2040

26 noiembrie 2017
Interes general
energynomics

Jucătorii globali trebuie să intensifice implementarea tehnologiei de captare și stocare a carbonului (CCS) pentru a îndeplini obiectivele privind emisiile stabilite în Acordul de la Paris, a avertizat Institutul Global CCS. În cadrul evenimentului de lansare a raportului Global Status of CCS 2017 prezentat la COP23, conferință susținută la Bonn, CEO-ul institutului, Brad Page, a menționat că obiectivele privind schimbările climatice nu pot fi îndeplinite numai de către sursele regenerabile de energie.

Pentru a atinge obiectivele globale, raportul susține că până în 2040 vor fi necesare peste 2.000 de instalații CSC și că 14% din reducerea emisiilor trebuie să provină din segmentul CSC, conform powerengineeringint.com.

În prezent există 17 instalații CSC de mari dimensiuni la scală largă în întreaga lume, iar alte patru vor fi lansate în 2018. Aceste instalații captează 37 milioane tone de carbon anual și, potrivit raportului, până în prezent au fost înregistrate peste 220 milioane tone de CO2 capturat și injectat subteran.

„Cu toate acestea, rămâne o provocarea în asigurarea atenției și stimulentelor pentru CSC, pe care alte tehnologii curate le primesc, în special energiile regenerabile”, a spus Page.

Dintre cele 17 instalații de mari dimensiuni aflate în exploatare, 12 sunt situate în SUA și Canada și două dintre acestea, Petra Nova și Illinois Industrial, au fost lansate în ultimul an. În Asia și regiunea Pacificului există 11 facilități CSC în diferite stadii de dezvoltare, dintre care opt în China. În regiunea Europei, Orientului Mijlociu și Africii, patru facilități la scală largă sunt operaționale – două în Norvegia și două în Orientul Mijlociu – cu încă două în dezvoltare timpurie, în Marea Britanie.

Lordul Nicholas Stern, președintele Institutului de Cercetare Grantham privind schimbările climatice și mediu din cadrul Școlii de Economie și Științe Politice din Londra, a spus că „un scenariu pesimist a demonstrat că va fi foarte dificil să se realizeze obiectivele acordului de la Paris fără captarea și stocarea sau utilizarea carbonului”.

Patrick Suckling, ambasadorul Australiei pentru mediu, a adăugat că „Fără CSC, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice spune că îndeplinirea obiectivelor globale ar costa dublu, iar Agenția Internațională pentru Energie spune că tranziția energetică ar costa cu 3.500 de miliarde de dolari în plus”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *