Acasă » Interes general » Lumea nu va putea atinge obiectivele energetice de dezvoltare durabilă pentru 2030

Lumea nu va putea atinge obiectivele energetice de dezvoltare durabilă pentru 2030

3 mai 2018
Interes general
energynomics

Lumea se află în urmă când vine vorba de atingerea țintelor energetice globale pentru 2030, cu un miliard de locuitori care încă trăiesc fără energie electrică și cu aproximativ 40% din populația globală fără acces la combustibili curate pentru gătit, potrivit unui nou studiu conform mai multor organizații internaționale, potrivit The National.

Progresul actual nu respectă toate obiectivele stabilite de dezvoltare durabilă: să includă accesul universal la energie electrică; combustibil curat pentru gătit; dublarea ratei de îmbunătățire a eficienței energetice și o creștere substanțială a ponderii surselor regenerabile de energie în mixul global.

Cu toate acestea, există progrese în extinderea accesului la electricitate în țările cel mai puțin dezvoltate și în eficiența energetică industrială, în conformitate cu Strategia SDG7: Raportul privind progresele energetice, lansat la Forumul Energie Durabilă pentru Toți. Sondajul a reprezentat un efort comun al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (Irena), al Diviziei de Statistică a Națiunilor Unite, al Băncii Mondiale și al Organizației Mondiale a Sănătății.

Mai mult de 1.000 miliarde de dolari au fost investite în surse regenerabile de energie din întreaga lume începând din 2013, iar industria reprezintă aproximativ 10 milioane de locuri de muncă în întreaga lume, potrivit cifrelor Irena. Energia regenerabilă aduce câștiguri în sectorul energiei electrice, deși acestea nu sunt dublate și de transport și încălzire, care împreună reprezintă 80% din consumul global de energie, potrivit raportului.

„Este clar că sectorul energetic trebuie să se afle în centrul tuturor eforturilor de a conduce lumea într-o direcție mai durabilă”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al IEA. „Există o necesitate urgentă de acțiune asupra tuturor tehnologiilor, în special asupra energiilor regenerabile și a eficienței energetice”.

Începând cu anul 2015, lumea a obținut 17,5% din consumul total de energie din surse regenerabile, dintre care 9,6% reprezintă forme moderne de energie regenerabilă, cum ar fi energia geotermală, hidroenergia, energia solară și eoliană. Pe baza politicilor actuale, ponderea energiei regenerabile este de așteptat să ajungă la doar 21% până în 2030, energiile regenerabile moderne crescând la 15%, ceea ce este încă insuficient pentru a asigura creșterea substanțială a obiectivului SDG7, se arată în raport.

În ceea ce privește accesul la energie al populației globale, numărul s-a îmbunătățit din 2010, însă ritmul trebuie să se accelereze pentru atingerea obiectivelor SDG7. În cazul în care tendințele actuale continuă, aproximativ 674 de milioane de oameni vor trăi în continuare fără energie electrică, în 2030.

Aproximativ 3 miliarde de oameni, arată studiul, nu au acces la combustibili curați pentru gătit și tehnologii curate. Această zonă continuă să rămână în urmă cu toate cele patru obiective energetice, din cauza lipsei de finanțare, printre alți factori. În cazul în care traiectoria actuală continuă, în anul 2030, 2,3 miliarde de oameni vor continua să folosească metode tradiționale de gătit.

Raportul arată că, la nivel global, intensitatea energetică – raportul dintre energia utilizată per unitate de produs intern brut – a scăzut cu 2,8% în 2015, cel mai rapid declin din 2010. Acest lucru a contribuit la ameliorarea scăderii medii anuale a intensității energetice la 2,2% între 2010 și 2015, deși performanța se situează în continuare sub cele 2,6% necesare, scădere țintită pentru atingerea obiectivului SDG7.

Îmbunătățirea intensității energetice industriale, la o medie de 2,7% pe an începând cu anul 2010, a fost încurajatoare, deoarece acesta este cel mai mare sector consumator de energie în ansamblu, potrivit raportului.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *