Compania germană Lumenion a prezentat un proiect pilot al sistemului de stocare de 2,4 MWh cu ajutorul unor recipiente de oțel, într-un proiect de locuințe din capitala Germaniei.
Tehnologia ar permite companiei să stocheze excesul de energie electrică regenerabilă – produsă în perioade cu vânt și soare – sub formă de căldură (până la 650°C) în plăci de oțel. Când este necesar, energia stocată poate fi transformată din nou în energie electrică cu ajutorul unei unități cu turbină, sau poate fi folosită pentru încălzire.
„Tehnologia noastră de stocare cu ajutorul oțelului permite utilizarea energiei curate într-un interval de timp – atât sub formă de căldură, cât și electricitate”, a declarat fondatorul companiei, Alexander Voigt. „Planificăm deja sisteme cu 40 și chiar 500 MWh.” Totuși, micul proiect pilot de la Berlin nu include un generator de energie.
„Transformarea energiei stocate în energie electrică nu este profitabilă în cadrul cadrului normativ actual și, în mod normal, intenționăm să facem acest lucru doar cu instalații de 50 MWh sau mai mari”, a declarat purtătorul de cuvânt, Philip Hiersemenzel, pentru Clean Energy Wire.
Instalația va fi conectată acum la o unitate de cogenerare cu combustibil pe gaz și integrată în sistemul de alimentare cu energie electrică și local de încălzire, operată de Vattenfall Energy Solutions. Operațiunea de testare va începe la începutul anului 2020, a spus Hiersemenzel.