Bogdan Tudorache
Preşedintele AFEER, Ion Lungu, este de părere că furnizorii ar trebui să fie sprijiniţi prin posibilitatea de a se putea finanţa pe termen scurt, cu dobânzi cât mai mici sau chiar fără dobânzi, garantarea plăţilor fiind un element esenţial pentru depășirea crizei, conform paginii de socializare a Asociației Furnizorilor.
În perioada 15 martie-10 aprilie, consumul energetic a scăzut cu aproximativ 7%, a spus Lungu.
„Anticipăm că, la sfârşitul lunii aprilie, se va înregistra o scădere de circa 10%. Sperăm că la finalul anului, după ce va reporni şi economia, scăderea consumului, la nivel de ţară, să fie de doar circa 10-12%”, a mai spus președintele AFEER.
În același timp, schimbările legislative din criză afectează piața energiei.
„Primul element legislativ a fost Ordonanţa de Urgenţă 29, prin care unor IMM-uri li se acordă posibilitatea să îşi amâne la plată facturile de utilităţi pe timpul perioadei de urgenţă, fără a avea nicio prevedere legată de un eventual suport pentru furnizori. Aceştia sunt cei care asigură relaţia cu clienţii şi cei care colectează banii. Opinia noastră, a organizaţiei furnizorilor de energie electrică, a fost că, atât timp cât există o perturbare cât mai mică în cash flow-ul furnizorilor, aceasta se va reflecta în perturbări foarte mici în restul lanţului, astfel încât să nu fie create disfuncţionalităţi la transportul, distribuţia sau produsele de energie electrică”, a afirmat Lungu, în cadrul unui eveniment de specialitate.