Acasă » Electricitate » Lungu, AFEER: Nu cred că prețurile vor mai crește, am notificat Transelectrica privind interzicerea exporturilor

Lungu, AFEER: Nu cred că prețurile vor mai crește, am notificat Transelectrica privind interzicerea exporturilor

17 ianuarie 2017
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Vremea foarte rece a determinat o majorare dramatică a prețurilor energiei în toată Europa, pe termen scurt, cu un nivel de aproape 100 de euro pentru un MWh de electricitate atins în România în cursul zilei de luni, însă acest nivel nu poate fi sustenabil pe termen mai lung, afirmă, pentru energynomics.ro, Ion Lungu, președintele Asociației Producătorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

”Personal, nu cred că prețurile energiei electrice vor mai crește”, susține Lungu, care atenționează că piața românească este destul de bine corelată cu cea externă. ”Am avut o corelație perfectă cu piețele externe, chiar și când acestea nu au fost cuplate. Întotdeauna când prețurile sunt mai mari în vest, mai ales în Ungaria, cresc și la noi”, spune Lungu. ”Prețurile arată un lucru important: că piața funcționează. Sunt oameni – în sensul de producători – care în aceste zile fac bani foarte mulți”, a mai comentat șeful AFEER.

El susține că debitul foarte scăzut al Dunării este și el responsabil pentru majorarea tarifelor la electricitate.

”Debitul Dunării este undeva la jumătate față de debitul multi-anual. Producem mai puțină energie hidro, fapt pentru care și prețurile cresc. Pe Dunăre se produce cam 60% din energia hidro din România, adică circa 15% din consumul energetic național, ținând cont că 25% din consumul total energetic este hidro. Iar Dunărea afectează acum aproape 10% din producția energetică a României”.

AFEER a notificat Transelectrica vizavi de problema interzicerii exporturilor

În urma deciziei guvernului de săptămâna trecută de a putea interzice temporar exporturile de energie în cazul unor situații de criză, AFEER a cerut clarificarea modalităților de notificare a producătorilor și traderilor, pentru ca aceștia să poată reacționa în timp util în sensul onorării contractelor în derulare. O eventuală interzicere a exporturilor ar duce la o micșorare a prețurilor pe piața internă, însă ar putea pune probleme dacă are loc după închiderea pieței.

”Am făcut o adresă către Transelectrica astăzi (n.r. luni, 16 ianuarie), să se anunțe cu o zi înainte – astăzi, spre exemplu, până în ora 9.00 (pm) – eventualele limitări de mâine. Important ar fi ca notificarea să se facă înainte de închiderea pieței pentru ziua următoare”, a mai spus Lungu.

Producătorii ar trebui să vândă energia fie pe piața locală, fie să-și realizeze contractele prin achiziționarea de energie din surse terțe externe, în cazul exporturilor contractate deja.

Prețul energiei pe piața spot a bursei de energie OPCOM a ajuns la 449 de lei (100 de euro) pe MWh luni dimineața între orele 9:00 și 10:00, nivelul fiind egal cu cel de pe bursele din Ungaria, Slovacia și Cehia, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, citate de Agerpres.

În ultimele zile, consumul momentan de energie al României a crescut la cote maxime, de peste 9.700 de MW.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situații de criză. Alte măsuri prevăd trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură), dar și limitarea aprovizionării cu energie pentru unii consumatori industriali. Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie — 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *