Acasă » Electricitate » Distribuţie » Lungu, AFEER: OTC-ul lansat pe 3 martie e mai apropiat de standardele occidentale

Lungu, AFEER: OTC-ul lansat pe 3 martie e mai apropiat de standardele occidentale

24 februarie 2014
Distribuţie
Bogdan Tudorache

###author###

Piaţa centralizată cu negociere dublă continuă PC-OTC (over-the-counter) va deveni funcţională din dată de 3 martie 2014, susține Ion Lungu, președintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Până acum, principalele tranzacții au loc pe PCCB (piața cetralizată a contractelor bilaterale).

”PCCB a fost definită ca o piață mai degrabă a producătorilor. Nu poate să transmită un semnal de preț. Din cauza asta, PCCB nu este o piață standard.  OTC-ul va fi lansat pe 3 martie. E mai apropiat OTC-ul de piața occidentală”, a declarat Lungu pentru energynomics.ro.

”Contractele pe OTC sunt niște contracte standard: energie în bandă, în vârf de sarcină și în afara vârfului…Contractele au o durată standard: o zi, o săptămână, o lună, un trimestru și un an. Când faci pe OTC un contract pe trei ani, de fapt ai trei contracte anuale: un contract pentru anul în curs, și celelalte două. Modul de încheiere al contractelor: aici se încheie imediat. Pe PCCB tot procesul durează vreo 15 zile”, a mai spus Lungu.

Tranzacţionarea (vânzarea şi cumpărarea) energiei electrice se va face în baza unor contracte cadru agreate şi semnate între participanţi, iar elementele tranzacţiei vor fi stabilite în timp real în cadrul fiecărei sesiuni zilnice de tranzacţionare. Prin elementele tranzacţiei se înţeleg: profilul livrării (bandă, gol, vârf), perioada de livrare (1 zi, o săptămâna, o luna, trimestru, semestru şi an) şi, bineînţeles, preţul. Tranzacţiile vor fi anonime, participantul necunoscând contrapartea decât în momentul încheierii tranzacţiei. În acelaşi timp, toate elementele tranzacţiei vor fi cunoscute de toţi ceilalţi participanţi respectându-se astfel principiile de transparenţă şi nediscriminare.

Piață funcțională din 3 martie

Piaţă centralizată cu negociere dublă continuă PC-OTC va deveni funcţională din dată de 3 martie 2014, potrivit unui anunţ al OPCOM.

”Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) salută decizia OPCOM şi aşteaptă cu interes punerea în funcţiune a modalităţii de tranzacţionare pe această piaţă. Adresăm, pe această cale, participanţilor la piaţa de energie din România, invitaţia să participe la această nouă piaţă, pe care să o dezvoltăm împreună”, susține Cristina Micu, membru în Comitetul Director al Asociaţiei, citată de energy-center.ro.

În trecut, furnizorii au tranzacţionat – cu succes – volume importante pe platforme similare Trayport, în condiţiile în care tranzacţiile Over-the-counter (OTC) or off-exchange trading puteau fi încheiate direct între două părţi. Astfel de platforme, utilizate în toată Europa, facilitează încheierea de tranzacţii între participanţi eligibili care au agreat anterior clauzele contractuale, conform aceleiași surse.

În cazul platformei de tip OTC, au fost introduse cerinţe suplimentare de transparenţă faţă de mediile europene de tranzacţionare, cum ar fi numărul minim de patru parteneri din lista de eligibilitate (ceea ce poate fi o piedică pentru nou-intraţi pe piaţă ), iar în locul mai multor tipuri de contracte standard preagreate, s-a trecut direct la formă finală de contract tip EFET (European Federation of Energy Traders). Mai mult, cerinţa de transparenţă a impus verificarea de către OPCOM a contractelor încheiate, deşi nu este o practică curentă a mediilor de tranzacţionare similare europene. “Sperăm că aceste abateri de la modelul clasic european nu vor fi în măsură să afecteze tranzacţionarea propriu-zisă”, a apreciat reprezentanta AFEER.

“Estimăm că în decurs de circa 6 luni, noua piaţă dezvoltată de OPCOM va contribui la creşterea lichidităţii tranzacţiilor cu produse standard pe termen lung, oferind participanţilor cumpărarea sau vânzarea de energie electrică pe produs, adaptat nevoilor lor şi la momentul necesar”, a precizat Cristina Micu. Creşterea va fi vizibilă dacă este permisă înscrierea în mod vizualizare şi nu se exclude înscrierea pe criteriu de contracte şi lista de eligibilitate cu număr minim, a adăugat Micu. Astfel, majoritatea celor înscrişi vor fi în poziţia de a urmări evoluţia pieţei.

Totodată, reprezentanţii AFEER speră că se va crea, şi în România, un semnal de preţ al energiei electrice pe anumite profiluri şi perioade. La solicitarea societăţii civile, se vor publica preţuri agregate ale tuturor tranzacţiilor în vederea asigurării unei transparențe totale.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *