Prețul energiei a rămas la niveluri ridicate în prima jumătate a acestui an, după situația inedită din perioada ianuarie-februarie, și nu sunt semne de ieftinire, a declarat Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Declarația vine în contextul în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat vineri o scumpire de până la 8% pentru energia electrică destinată consumatorilor casnici, de la 1 iulie. “Creșterea de preț reflectă pe deplin ce s-a întâmplat în piața de energie în acest an. Sunt două elemente, primul: ceea ce s-a întâmplat în ianuarie-februarie, când au fost prețuri cu totul neuzuale, a fost o iarnă secetoasă, cu un consum mărit din cauza temperaturilor foarte mici. Din nefericire, a apărut un al doilea element: aceste prețuri, deși păreau la începutul lunii martie că tind spre calm sau spre normalitate, comparativ cu anii trecuți, nu s-a întâmplat așa. Prețurile au rămas la un nivel relativ mare”, a spus Lungu.
El a arătat că, pe piața spot a bursei de energie, în luna mai prețul a fost cu aproximativ 50% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. “În continuare, nu par a fi elemente care să determine o scădere a prețului. Pesimiștii spun că prețul va crește în continuare, iar optimiștii, că va rămâne așa cum este, dar idei de scădere nu prea apar”, a subliniat Lungu, citat de Agerpres.
Potrivit președintelui AFEER, situația nu este caracteristică doar României, ci întregii regiuni, și este datorată lipsei de resurse de energie ieftină, hidro și eoliană, toate acestea pe un trend de creștere a consumului. “Ceea ce este sigur este că energia pe piața angro are valori cu mult mai mari decât în ultimii ani. Însă aceste prețuri nu se referă doar la România. Sunt creșteri la fel de mari și în Ungaria, Bulgaria sau Serbia, dacă ar fi să vorbim doar de regiunea noastră. Deci a fost o perioadă de relativă secetă sau, cum spunea un specialist la o conferință, a plouat unde nu trebuia și când nu trebuia, pentru că totuși ploi au fost, dar nu în bazinele care colectau și asigurau un debit hidro. De altfel, dacă vă uitați și la Hidroelectrica, debitele sunt constant mai mici decât în perioadele de anul trecut. Așa că avem debite mai mici, nici vântul nu a bătut foarte bine, sunt scăderi de 10-15% și la producția eoliană. Deci toate acestea au loc pe un trend de creștere a consumului și de scădere a resurselor”, a mai spus Lungu. În plus, unii producători de energie din România și din regiune au fost în perioade de revizii sau au avut probleme tehnice, ceea ce a limitat și mai mult oferta de electricitate din piață.
Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat, vineri, pentru AGERPRES reprezentanții instituției.