###author###
Lipsa contractelor bilaterale din piaţa energiei electrice naşte disparităţi care ar putea fi înlăturate odată ce marile firme energetice de stat ar implementa reguli stricte de guvernanţă corporativă, susţine Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Totodată, guvernul promite că va introduce astfel de reguli în acest an. Astfel, este posibil să vedem contractele bilaterale din piaţa energiei electrice din nou în piaţă, din această vară.
„Contractele bilaterale au fost blocate din cauza temerii autorităţilor de repetare a fenomenului „Hidroelectrica cu băieţii deştepţi”, însă s-a văzut că un alt aranjament nu se mai poate întâmpla”, a declarat Lungu în cadrul conferinţei Govnet.ro „Biomasă, biogaz şi cogenerare 2014”.
Adoptarea unor reguli de guvernanţă corporativă în toate societăţile de stat ar rezolva problema
Lungu a oferit exemplul unui contract mare care ar fi fost suspectat de a fi încheiat între unul din producători şi un cumpărător, contract care s-a încheiat cu un terţ.
„Soluţii: adoptarea unor reguli de guvernanţă corporativă în toate societăţile de stat ar rezolva problema”, a mai spus Lungu.
AFEER militează pentru reintroducerea contractelor bilaterale şi pentru a ajuta nou-veniţii pe piaţă, care nu pot garanta băncilor cu contracte pe care nu le pot semna, conform legii, înaintea obţinerii autorizaţiei de funcţionare. În lipsa acestor garanţii, băncile nu pot acorda unele credite.
Contract standard de performanță
Autoritățile intenționează să introducă un contract standard de performanță în cazul managementului privat la companiile de stat, care va fi aprobat în Guvern și care să nu permită abuzuri la nivelul societăților, a declarat, miercuri seară, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, citat de Agerpres. Ministrul delegat a adăugat că, până la sfârșitul lunii iunie, va fi finalizată o analiză de ansamblu a „ceea ce a însemnat managementul privat în România”.
Referitor la salariile managerilor privați din companiile de stat, oficialul a explicat că nu a existat nici o regulă până anul trecut, când cuantumul acestora a fost limitat la maximum șase salarii medii pe sectorul de activitate pentru indemnizația fixă, variabile rămânând doar „așa-zisele sporuri în funcție de obiective”.
„În privința salariilor la companiile de stat, până anul trecut nu a existat nici o regulă. Anul trecut, am introdus această regulă: maximum șase salarii medii pe sectorul de activitate respectiv pentru directorul unei companii de stat pentru indemnizația fixă. Ceea ce a rămas variabil au fost așa-zisele sporuri în funcție de obiective. Acum, însă, vom urmări introducerea unui contract standard de performanță care să fie aprobat în Guvern, care să nu permită abuzuri la nivelul companiilor, în funcție de anumite criterii de performanță, care trebuie agreate nu doar de reprezentantul AGA de la un anumit minister trimis acolo, ci și supuse dezbaterii publice și agreate în Guvern”, a spus Voinea la Realitatea TV.