Acasă » Regenerabile » Luni, ora 17 – termen final pentru depunerea dosarelor pentru fotovoltaice și baterii în gospodăriile vulnerabile

Luni, ora 17 – termen final pentru depunerea dosarelor pentru fotovoltaice și baterii în gospodăriile vulnerabile

2 martie 2025
Regenerabile
Gabriel Avăcăriței

Luni, 3 martie, la ora 17:00, se încheie perioada în care persoanele vulnerabile din punct de vedere energetic se pot înscrie în programul REPowerEU i4 etapa 1, componenta A, derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Pentru a facilita accesul gospodăriilor vulnerabile la acest sprijin, ministerul a prelungit până la 3 martie 2025, ora 17, termenul de depunere a dosarelor de către operatori, la Ghișeele Unice de Eficiență Energetică (GUEE) județene, în numele persoanelor vulnerabile cu care au încheiat contracte. La 10 ianuarie 2025, erau înregistrate dosarele a 340 de beneficiari, toți din doar trei județe – Prahova, Suceava, Teleorman – și doar  8 localități.

 

Cine poate beneficia de vouchere

Programul se adresează gospodăriilor și persoanelor în stare de vulnerabilitate energetică: persoanele singure cu un venit mediu lunar de maxim 2.053 de lei, care au beneficiat de voucher pentru alimente sau energie; respectiv familiile cu un venit mediu lunar de maxim 1.386 de lei pe persoană, care au beneficiat de voucher pentru alimente sau energie. Mai sunt luate în considerare și alte criterii, precum probleme de sănătate ce necesită echipamente electrice speciale, vârsta înaintată sau poziționarea locului de implementare în zone izolate, fără acces la rețele de energie electrică.

În toate cazurile, locuința unifamilială (casa) trebuie să fie deținută de beneficiar și declarată ca locuință de domiciliu principală în actul de identitate.

Lista persoanelor vulnerabile a fost preluată de MIPE din datele colectate la nivel național prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) și transmisă către autoritățile publice locale. Aceasta poate fi consultată la sediul fiecărei unități administrativ teritoriale (UAT-uri) (de exemplu: la Primăria Municipiului Gherla, Direcția de Asistență Socială).

 

Pașii necesari pentru obținerea sprijinului

Teoretic, reprezentanții UAT-urilor au contactat deja persoanele care se regăsesc pe aceste liste și le-au îndrumat către operatorii economici aprobați de MIPE, cu care să încheie un contract comercial.

LISTA OPERATORILOR ECONOMICI VALIDAȚI

Operatorul este responsabil pentru întocmirea documentației, depunerea dosarului la GUEE pentru verificare și completarea formularului de cerere de finanțare în platforma PNRR.

Astfel, dacă nu ați făcut-o până acum:

  1. Verificați dacă vă regăsiți pe lista persoanelor vulnerabile transmisă de MIPE, fie la primărie, fie la Ghișeul Unic de Eficiență Energetică (GUEE) județean
  2. Semnați un contract cu un instalator validat
  3. Transmiteți documentele necesare la Ghișeul Unic de Eficiență Energetică (GUEE) județean, prin compania cu care ați semnat contractul

 

GUEE vor finaliza verificarea dosarelor până pe 31 martie 2025, iar operatorii economici vor avea termen până la 3 aprilie 2025 pentru depunerea cererilor de finanțare în platforma PNRR.

 

Documente necesare pentru dosarul beneficiarului final gestionat de operatorul economic validat

  • Document de identitate valabil
  • Documente privind proprietatea asupra imobilului (teren și/sau clădire): extras de Carte Funciară sau orice alt document eliberat de autoritatea publică locală – ex. extras de rol fiscal din care să reiasă dreptul de proprietate și cota de proprietate aferentă – emise cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului beneficiarului final la GUEE.
  • Documente ce atestă conformitatea clădirii rezidențiale unifamiliale cu reglementările privind protecția patrimoniului cultural (când se solicită panouri fotovoltaice). Pentru beneficiari persoanele vulnerabile, personalul GUEE se va asigura de faptul că respectiva clădire nu este clasată/în curs de clasare ca monument istoric aflată în patrimoniul UNESCO, în patrimoniul cultural național, în patrimoniul cultural local din mediul urban și rural sau că aceasta nu este amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice şi/sau într-o zonă construită protejată aprobată potrivit legii, prin interogarea informațiilor puse la dispoziție de către autoritățile responsabile (exemplu: Direcția Județeană de Cultură, Consiliul Județean sau Autoritatea Publică Locală).
  • Declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de eligibilitate (solicitată de unele GUEE!)

 

Prin Componenta RePowerEU a PNRR, au fost aprobate două scheme de granturi sub formă de bonuri valorice: investiția 4 (i4) pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării și investiția 7 (i7) pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, cu un singur apel de proiecte.

În programul RepowerEU i4 sunt pregătite trei apeluri de proiecte:

PNRR/2024/C16RePowerEU/I4/1.A vizează instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice (cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW) și instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice (cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW). Apelul este dedicat doar consumatorilor vulnerabili de energie (care nu dețin niciunul dintre cele două sisteme) și implică acordarea de vouchere inclusiv pentru locuințele izolate din punct de vedere energetic – fără acces la rețelele de energie electrică.

Recomandări privind selectarea instalatorului

Criteriile recomandate de reprezentanții GUEE contactați de Energynomics sunt cele uzuale în orice relații de afaceri:

  • vechimea codului CAEN în domeniu
  • profitul sau pierderea net/netă în exercițiul financiar anterior
  • cifra de afaceri a companiei în anii anteriori
  • numărul utilizatorilor / gospodăriilor incluse în cererea de finanțare

Asociația Energia Inteligentă – AEI a reclamat probleme majore în programul REPowerEU pentru panouri PV la gospodăriile vulnerabile, în principal în ceea ce privește modul defectuos de selecție a firmelor selectate în program. Potrivit AEI, criteriile de selecție a firmelor validate nu au fost corelate cu experiența reală în domeniu și cu capacitatea financiară necesară pentru implementarea proiectelor. Multe dintre firmele selectate au cifre de afaceri foarte mici, unele de ordinul câtorva sute de lei, și un număr redus de angajați (1-3 persoane). Acest lucru ridică semne de întrebare asupra capacității lor de a monta într-un timp scurt instalațiile pentru care au fost alocate vouchere. Estimările sugerează că aceste firme nu vor putea finaliza lucrările la timp, ceea ce ar duce la pierderea unei mari părți din fondurile alocate.

 

Recomandări privind prețurile, negocierea și implementarea contractului

Ghidul de finanțare prevede valorile maxime eligibile – 5.000 de euro pentru sisteme de producere a energiei electrice, respectiv 5.000 de euro pentru sisteme de stocare a energiei electrice. Beneficiarii trebuie să se asigure că valoarea contractului nu depășește această sumă și pot solicita mai multe oferte pentru a negocia un preț mai competitiv.

AIE a reclamat și costurile supraevaluate, cu impact negativ asupra beneficiarilor finali. Un aspect criticat de președintele AEI Dumitru Chisăliță este supradimensionarea valorii voucherelor în raport cu costurile reale ale echipamentelor și montajului. De exemplu, pentru un sistem de 3 kW cu baterie de 5 kW, valoarea voucherului este de 50.000 lei, în timp ce costul real al acestuia ar fi de aproximativ 16.000 lei. Aceasta înseamnă o supra-evaluare de peste 200%, bani care nu ajung la beneficiarii finali, ci rămân la firmele selectate, dintre care unele par a funcționa strict ca intermediari. În plus, subcontractarea lucrărilor și utilizarea unor echipamente de calitate inferioară riscă să pună în pericol siguranța și eficiența sistemelor instalate.

Beneficiarii sunt sfătuiți să verifice certificările echipamentelor, să ceară detalii despre garanție și să se consulte cu specialiști independenți înainte de semnarea contractului.

Pentru persoanele vulnerabile, MIPE ghișeele unice de eficiență energetică vor asigura monitorizarea implementării contractelor de finanțare din punct de vedere tehnic şi financiar, pentru a preveni eventualele abuzuri. Verificarea calității lucrărilor se va realiza ulterior implementării, iar în cazul unor probleme legate de întârzieri, lucrări defectuoase sau lipsa de transparență, beneficiarii pot sesiza GUEE sau MIPE pentru soluționare.

Ghișeele Unice de Eficiență Energetică (GUEE) au fost înființate prin lege cu începere de la 1 martie 2024.

LISTA GHIȘEELOR UNICE DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ

 

Mulțumim reprezentanților celor 9 Ghișee Unice de Eficiență Energetică care au răspuns solicitărilor de clarificări transmise de Energynomics, în particular GUEE Alba, GUEE Brașov, GUEE București, GUEE Galați, GUEE Teleorman!

La cele 42 de solicitări transmise prin mail, pe 24 februarie, am primit 9 răspunsuri. Din restul de 33 de GUEE județene, doar 10 au deschis mesajul. În trei județe, adresa de e-mail a GUEE nu este funcțională, iar reprezentantul unui GUEE nu doar că nu a răspuns în niciun fel, dar a decis să se dezaboneze de la mesajele Energynomics!

CITEȘTE ȘI Un an de la înființarea Ghișeelor Unice de Eficiență Energetică – un prim test de funcționare

Aceste cifre singure sunt suficiente pentru a descrie starea nesatisfăcătoare în care se găsesc Ghișeele Unice de Eficiență Energetică la un an de la înființare. Erau deja anticipate dificultăți importante în finanțarea și ocuparea cu personal calificat a acestor entități, ceea ce reprezintă o parte din explicație. O altă parte ar putea avea legătură cu structura programului RePowerEU, investiția i4, în cele trei componente ale sale: fondurile nefolosite în Etapa 1, componenta A, vor fi realocate pentru Etapa II, care se adresează persoanelor fizice (populația generală) care nu dețin niciunul din cele două sisteme și nu sunt neapărat în situație de vulnerabilitate energetică, ci sunt mai degrabă interesate și au disponibilitatea financiară pentru a se implica într-un asemenea proiect.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *