Piața de echilibrare este o necesitate, dar și o oportunitate pentru producătorii, furnizorii sau utilizatorii de electricitate. Punctul central al acestei piețe sunt așa numitele părți responsabile cu echilibrarea (PRE), companii de interfață între oricare dintre actorii licențiați ai pieței și Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport. În prezent, sunt 3-4 PRE de dimensiuni mari care concentrează în jur de 30-50% din consumul și producția României. Am stat de vorbă cu Dan Apetrei, CEO și acționar la Elsaco Energy, una dintre companiile nou intrate în piața de echilibrare.
Piața de electricitate diferă de altele prin aceea că aspectele operaționale, tehnologice, de producție și transport sunt dependente de elementele comerciale și energia electrică încă nu poate fi eficient stocată. Se impun astfel complexe operațiuni de echilibrare, pentru ca diferențele dintre cantitățile de electricitate angajate – la producție sau la consum – și cele în mod efectiv livrate, respectiv consumate să fie minime. Responsabilul ultim pentru menținerea acestui echilibru este Dispecerul Energetic Național din Transelectrica, care gestionează rezervele disponibile pentru compensarea diferențelor.
Pentru a reduce numărul de agenți cu care interacționează Transelectrica și pentru optimizarea costurilor cu energia necesară pentru echilibrare, există în piață un număr de 114 titulari de licență cu calitatea de părți responsabile cu echilibrarea (date Transelectrica la 1 august 2014). Dintre aceștia, numai 25 au în responsabilitate mai mult de un titular de licență activ în sistemul energetic național (SEN). Dacă ținem cont de membrii atrași, doar în jur de zece părți responsabile cu echilibrarea au un număr relevant (peste 5).
Elsaco Energy și firma soră Elsaco ESCO, au intrat în această piață în urmă cu mai puțin de un an. Ocupă acum locul 5, după numărul de membri (22). „Numărul nu este un criteriu important”, spune Dan Apetrei, CEO și acționar la Elsaco Energy. „Nici volumele de electricitate intermediate nu sunt cu adevărat relevante”, adaugă el și se explică. „Din perspectiva beneficiarilor, contează economiile pe care le fac participând la PRE.” Calculele realizate de experții Elsaco Energy – cei mai mulți dintre ei tineri doctoranzi, entuziaști și studioși, precizează Dan Apetrei – arată că un membru al acestui PRE se poate aștepta la 60, până la 80% din randamentul maxim pe care echilibrarea îl poate oferi.
Dan Apetrei, fost șef de serviciu pentru Piața de Echilibrare la Electrica SA, spune că procentajul nu depășește 40 în cazul altor PRE. „Avantajul nostru, la Elsaco, este ca am intrat în această piață dinspre zona de servicii digitale și avem o excelentă expertiză în realizarea de programe informatice care să optimizeze situația comercială a clienților din perspectiva achiziției și consumului de electricitate.”
Elsaco Energy se prezintă drept singurul PRE care realizează echilibrare activă și este cu adevărat „parte RESPONSABILĂ cu echilibrarea”. Așa numita echilibrare pasivă constă în optimizarea costurilor de către PRE prin agregarea datelor de la membrii săi privind cantitățile de electricitate contractate și transmiterea acestora către Transelectrica.
Nu ne interesează să vânăm un client mare și să ne luptăm pe marje tot mai mici pentru a-l menține în portofoliu.
Spre deosebire de alte PRE, care funcționează încă pe bază de fișiere Excel transmise prin poșta electronică, Elsaco Energy dispune de o interfață electronică web și o bază de date activă, în care membrii PRE introduc datele. „Pentru mine, acest sistem înseamnă costuri reduse pentru că datele sunt rapid și simplu încărcate, ceea ce reduce necesarul de operatori”, spune Dan Apetrei.
„Clienții noștri sunt, în principiu, furnizori și producători de energie”, explică Dan Apetrei. Unii vin cu exces de cantități angajate (mai mult decât consumă în mod real sau mai puțin decât produc), alții cu deficit (volume solicitate mai mici decât cele necesare în realitate la consum sau mai mari la producție). Oră de oră, pe medie, la nivelul unui PRE, diferențele se compensează, ceea ce reduce costurile fiecăruia dintre membrii PRE, care rămân cu cantități mai mici de electricitate de achiziționat suplimentar (la prețuri mari), respectiv cu volume mai mici angajate în exces și neutilizate (cheltuieli nejustificate). Se atenuează astfel și impactul asupra SEN, printr-o echilibrare eficientă a raportului producție-consum.
În această formă, continuă Dan Apetrei, un PRE funcționează cu atât mai bine cu cât are mai mulți participanți, producători sau furnizori. „Sau cel puțin așa spune axioma, în teoria clasică. Noi am demonstrat că nu e adevărat.”
Elsaco Energy a introdus elementul de echilibrare activă prin reglaj și este în prezent singura companie care operează în acest mod în România. „Atunci când pentru un interval orar anticipăm un exces sau deficit, noi „injectăm” din reglajul elementelor active ale PRE volumul necesar pentru a compensa această diferență. Astfel, ducem în sistem cel mai mic dezechilibru posibil, cu impact pozitiv asupra SEN și cu beneficii financiare pentru toate părțile.” De unde vine această „injecție de energie”? Din contractele pe care companiile din grupul Elsaco le-au încheiat cu parteneri, producători, furnizori și consumatori de energie.
„Nu ne interesează să vânăm un client mare și să ne luptăm pe marje tot mai mici pentru a-l menține în portofoliu”, spune Dan Apetrei. Viitorul este al companiilor care pot oferi clienților soluții reale și măsurabile de reducere a costurilor cu electricitatea.