Acasă » Interes general » Macron ar vrea să continue vânzarea participațiilor statului. Engie și EDF, vizate

Macron ar vrea să continue vânzarea participațiilor statului. Engie și EDF, vizate

16 mai 2017
Interes general
energynomics

Emmanual Macron, învestit oficial duminică președinte al Franței, va fi confruntat curând cu o problemă pe care nu a finalizat-o în august, când a demisionat din funcția de ministru al Economiei, respectiv cu reducerea participației deținută de stat la Renault de la 19,7% înapoi la 15%, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg. Acest angajament neîndeplinit este doar un exemplu din potențialele tranzacții pe care Macron le-ar putea lua în considerare deoarece a moștenit al doilea mare deficit bugetar din UE și ar putea analiza alianțe pentru unele companii în care Guvernul deține participații.

Macron, fost bancher de investiții, a lăsat recent deschisă ușa pentru reducerea participației de 23% deținută de stat la operatorul de telefonie Orange SA, deși a stabilit un prag care limitează opțiunile sale.

Vânzările de active vor fi un pas suplimentar spre în tendința din ultimii ani de reducere lentă a participațiilor deținute de Guvernul francez, conform Agerpres.

În mod neobișnuit pentru un stat din Europa Occidentală, Franța deține un portofoliu extins de participații în diverse companii.

Ne așteptăm ca el să pună în mișcare anumite tranzacții, în special reducerea participațiilor la companiile care nu sunt de importanță strategică și astfel să obțină lichidități. Acest tip de tranzacții le-a luat în considerare și în trecut, ca bancher de investiții, a apreciat Anne d’Anselme, manager de fond la Cogefi Gestion în Paris.

Macron va vinde într-un moment în care piața este în creștere — indicele principal CAC-40 al Bursei de la Paris ajungând luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani — pe fondul creșterii apetitului investitorilor internaționali pentru companiile europene.

Un purtător de cuvânt al președintelui francez a refuzat să comenteze în legătură cu posibilele vânzări de active.

Pe lângă propriile criterii pe care le-a stabilit în privința rolului statului ca acționar, opțiunile lui Macron sunt limitate de legislația care obligă statul să păstreze cel puțin 70% din Electricite de France SA (EDF), 50% din Groupe ADP (operatorul aeroportului din Paris) și o treime din compania energetică Engie SA.

În timp ce Macron vrea să păstreze activele strategice sub influența Guvernului, obiectivul lui este să reducă participații din unele companii la aproximativ 18%, ceea ce ar permite statului să păstreze o participație care să-i permită să blocheze anumite decizii în timpul adunărilor acționarilor datorită dublării drepturilor de vot, a declarat pentru Bloomberg un director dintr-o companie în care Franța deține o participație.

Printre cele mai valoroase pachete de acțiuni deținute de Guvernul de la Paris se află participația de 83% în EDF, 29% în Engie, 11% în Airbus, 51% în ADP, 26% în Thales SA și 14% Safran SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *