Conceptul de oraș inteligent se axează pe șase piloni, din care cel mai cunoscut este mobilitatea – tot ce ține de tranzit și mișcarea din orașe. ”În realitate, scopul programelor de smart city este reprezentat de competitivitatea economică, sustenabilitatea și reducerea poluării”, spune Mihai Măerean, CEO Bjorn Heizung. Nu pot fi introduse noi capacități de consum fără investiții în infrastructură sau fără măsuri la scală în eficiența energetică.
”Noi ne ocupăm de eficiența energetică pe zona de încălzire. Din datele analizate la nivelul orașului Cluj, incluzând toate segmentele de consumatori, rezultă un consum de gaz de patru ori mai mare decât cel de electricitate. Din acest gaz, practic 54% este consumat de populație. Rămân 1,3 TWh consumate de sectorul public. Valoarea poluantă a acestui gaz este de 525.900 de tone de CO2, o valoare considerabilă”, a spus Măerean în cadrul evenimentului ”Alegeri inteligente pentru orașe inteligente”, organizat de Energynomics și BusinessMark.
Dacă investițiile de eficiență energetică în zona rezidențială sunt greu de efectuat, în schimb în cadrul clădirilor publice, inclusiv în sedii universitare sau școli, acestea pot aduce economii și pot chiar avea o contribuție la calitatea actului educativ, unul din avantaje fiind soluțiile standardizate la nivelul școlilor.
”Școlile și universitățile sunt cel mai greu de eficientizat, suprafața vitrată fiind foarte mare, iar perioada de executare scurtă – doar pe perioada vacanței de vară… Circa 90% din consumul de gaz e dedicat termiei, dar consumul energetic final, implicit cantitatea absolută de emisii, pot fi reduse”, a spus el.
”Toate micile obstacole pot fi depășite cu soluții tehnice… Am reușit să reabilităm o școală în jud. Suceava în două săptămâni și asta arată că se poate, important e să se vrea și să trecem de bariera pe care o reprezintă mentalitățile învechite”.
O altă problemă des întâlnită este lipsa sursei de finanțare, acestea fiind greu accesibile anumitor categorii de investitori.
”Consumul de energie termică este marele elefant din încăpere, fiind greu de cuantificat, greu de controlat și cel mai greu de eficientizat; din păcate, aceasta este și cea mai poluantă energie”.