Liderii europeni se vor reuni la sfârșitul acestei săptămâni pentru un nou summit UE privind energia şi schimbările climatice, unde se vor discuta propuneri prin care se va permite națiunilor bogate în resurse energetice, cum ar fi Franța și Germania, să transfere 10% din cotele de emisii de carbon către state membre cum ar fi Polonia, care se luptă să-și diversifice mixul energetic, conform EurActiv Franța.
Cei 28 de șefi de stat și de guvern din UE vor încerca să ajungă la un acord cu privire la politica climatică și a energiei pentru 2030 la summit-ul UE care are loc la Bruxelles, joi și vineri (23 și 24 octombrie).
Elementul- cheie din agenda summit-ului va fi transferul cotelor de emisii de la o țară la alta
Liderii vor dezbate obiectivele propuse de Comisia Europeană pentru anul 2030 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, noile ţinte ale energiei din surse regenerabile, precum și îmbunătățirea eficienței energetice pe întregul continent.
Propunerile includ o țintă de reducere cu 40% a gazelor cu efect de seră și o cotă de 27% aferentă energiei regenerabile în mixul de pe continent pentru 2030 (faţă de 1990-n.r.), precum și o reducere cu 30% a consumului de energie.
Pornind de la politica existentă a UE pentru 2020 pentru energie și schimbări climatice, Comisia a propus ca numai obiectivul referitor la carbon să fie obligatoriu, nu şi cel al surselor de energie regenerabilă. Dezbaterea este însă în curs de desfășurare referitor la obligativitatea obiectivului privind eficiența energetică.
Însă elementul- cheie din agenda summit-ului va fi transferul cotelor de emisii de la o țară la alta, au declarat surse din piaţă pentru EurActiv.fr.
Ideea este de a permite celor mai bogate state membre de a transfera 10% din cotele lor de emisii de carbon către statele mai sărace, în loc să le vândă la licitație.
În cadrul acestui sistem, țările cu un mix energetic diversificat, cum ar fi Franța sau Germania, ar vinde doar 90% din cotele lor la licitație, în timp ce Polonia și alte țări cu o economie intensivă de dioxid de carbon ar putea astfel primi soldul rămas gratuit.
Țările beneficiare vor folosi apoi banii din vânzarea acestor cote să investească în propriul lor mix energetic cu emisii reduse de carbon.
Acest mecanism de redistribuire va ajuta statele membre să-și regleze performanța energetică.
Grupul de la Vișegrad – Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia – militează pentru un obiectiv mai puțin ambițios de reducere a emisiilor de CO2, de 25%, în timp ce Suedia este o campanie pentru un obiectiv mai puternic, de 50%. Atât Franța cât și Germania sunt de acord asupra unui obiectiv de „cel puțin 40%”.
Dar, în timp ce obiectivul general de 40% este realist, rămân de stabilit detaliile cu privire la efortul repartizării sarcinilor între cele 28 de state membre ale UE.