Acasă » Interes general » Mai puține decese legate de poluare în Uniunea Europeană

Mai puține decese legate de poluare în Uniunea Europeană

8 decembrie 2020
Interes general
energynomics

Începând cu anul 2000, emisiile de poluanți esențiali ai aerului, inclusiv oxizii de azot (NOx), provenite din transporturi au scăzut semnificativ, în ciuda creșterii cererii de mobilitate și a creșterii asociate a emisiilor de gaze cu efect de seră din sector. Emisiile din aprovizionarea cu energie au înregistrat, de asemenea, reduceri majore, în timp ce progresele în reducerea emisiilor din clădiri și agricultură au fost lente, arată un nou studiu.

Noua analiză a Agenției Europene pentru Energie (AEE) se bazează pe cele mai recente date oficiale privind calitatea aerului de la peste 4.000 de stații de monitorizare din Europa în 2018. Politicile UE, naționale și locale și reducerile de emisii din sectoarele cheie au îmbunătățit calitatea aerului în întreaga Europă, arată raportul AEE, conform Carbonexpert.

Datorită unei calități mai bune a aerului, in anul 2018 au decedat prematur mai putine persoane fata de 2009 (cu aprox. 60.000) din cauza poluării cu particule fine. In ceea ce priveste dioxidul de azot, reducerea este cu atât mai mare cu cât decesele premature au scăzut cu aproximativ 54% în ultimul deceniu.

„Datele AEE demonstrează că investițiile pentru o calitate mai bună a aerului reprezintă o investiție pentru o sănătate și o productivitate mai bune pentru toți europenii. Politicile și acțiunile care sunt în concordanță cu ambiția de poluare zero a Europei, duc la o viață mai lungă și mai sănătoasă și la societăți mai rezistente”, a declarat Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEE.

Raportul menționează că expunerea pe termen lung la poluanții atmosferici provoacă boli cardiovasculare și respiratorii, fiind factori de risc de deces la pacienții cu COVID-19. Cu toate acestea, cauzalitatea dintre poluarea aerului și severitatea infecțiilor cu COVID-19 nu este clară și sunt necesare cercetări epidemiologice suplimentare.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *