Maia Sandu, liderul formațiunii proeuropene Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică în Republica Moldova, cu un avans de peste 3 puncte procentuale în fața președintelui în exercițiu, Igor Dodon. După numărarea voturilor înregistrate în 99,53% din secțiile de votare, Maia Sandu a obținut cu 42 de mii de voturi în plus (482.087, vs 439.640).
Sondajele de opinie realizate de-a lungul zilei indicau o victorie confortabilă pentru Igor Dodon (40,9%), în fața Maiei Sandu (34,6%). Diferența a făcut-o votul consistent al diasporei occidentale, ale cărei preferințe s-au îndreptat covârșitor către liderul formațiunii proeuropene Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Au votat în afara Republicii Moldova peste 142 de mii de persoane, adică în jur de 10% din voturile înregistrate în circumscripțiile din țară.
Igor Dodon rămâne favorit pentru câștigarea turului doi, în condițiile în care poate spera să atragă cele circa 9 puncte procentuale din alegători care au votat pentru Violeta Ivanov (Partidul Șor) și o parte din voturile obținute de Renato Usatâi (17%). Nu este clar pe cine va susține acesta din urmă în turul doi și nici cât de disciplinați vor fi susținătorii săi; considerat un candidat anti-sistem, el a lansat atacuri împotriva lui Igor Dodon inclusiv după încheierea votului de duminică.
Un alt factor greu de anticipat este numărul și ponderea votanților din diaspora occidentală care se vor prezenta la urne în turul doi. Probabil numeroși, aceștia reprezintă singurul bazin electoral suplimentar pe care poate miza Maia Sandu, în condițiile în care celelalte partide pro-europene au înregistrat scoruri extrem de mici, prin candidații lor: Andrei Năstase, Platforma DA (2,9%), Octavian Țîcu, PUN (1,7%) și Dorin Chirtoacă, Blocul electoral Unirea (1,3%).
În fine, este incert și comportamentul instituțiilor relevante pentru alegerile din Republica Moldova, unde există un istoric al implicării acestora cu efecte directe asupra rezultatelor unor scrutinuri anterioare. Judecătoria Chişinău a anulat alegerile locale anticipate din capitala țării în iunie 2018, pentru ca un an și patru luni mai târziu, Curtea de Apel de la Chișinău să le declare legale.