În condiţiile în care în România sunt cu jumătate de milion de maşini în plus pe străzi, în luna noiembrie, prima în care se văd efectele în buget ale accizei mărite la carburanţi, încasările totale din această taxă sunt mai mici decât acum un an, când acciza era la fel de mare. Minusul este de peste 7%.
Încasările bugetului general consolidat din accize au fost, în primele 11 luni ale anului, de 24,12 miliarde de lei, cu 873 de milioane mai puţin decât în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit execuţiei bugetare pentru 11 luni din acest an, publicată de Ministerul Finanţelor, conform economica.net.
Aşadar, în termeni nominali, de la începutul anului până acum încasările din accize sunt cu 3,5% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, lucru parţial explicabil prin faptul că tot anul trecut statul a colectat o acciză mai mare la carburanţi- conţinea şi cei şapte eurocenţi pe litru, care au fost scoşi din acciză la 1 ianuarie 2017.
Taxa a fost din nou mărită, în acest an. În data de 15 septembrie, intrau în vigoare noile accize la carburanţi, mai mari cu 16 bani pe litru, decise de Guvern. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, din nou, o nouă acciză, mai mare tot cu 16 bani pe litru, decisă de Guvern. Înainte de a opera majorarea, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorării accizelor a fost, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării.
Preţul carburanţilor a crescut, treptat, şi ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, şi ca urmare, evident, a creşterii taxării. De la începutul lunii iulie şi până la jumătatea lunii decembrie, preţurile au crescut cu până la 19%. Un plin de motorină este mai scump acum cu 42 de lei decât în vară.