Eficienţă, sustenabilitate, entuziasm şi colaborare pentru a crea soluţii împreună. Sunt conceptele care pot descrie succint cele câteva ore ale evenimentului „Energy Sustainable Day„, organizat de ARPEE, un atelier pentru înţelegerea codului ISO 50001 pentru eficienţă energetică în sectorul rezidenţial. La conferinţa de 16 iunie, au participat peste 50 de experţi interesaţi în soluţii concrete, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi ai asociaţiilor de locatari.
EFICIENŢĂ
În deschidere, Mădălin Apostol, din partea OMV Petrom, a descris tipul de implicare al grupului în eforturile de creştere a eficienţei energetice. „Sunt multe discuţii pe acest subiect la modă, dar am văzut mai puţine fonduri alocate pentru eficienţă energetică. Cred că trebuie să vorbim mai întâi de toate de un bun management al energiei”, a spus Mădălin Apostol. Pentru aceasta, OMV Petrom a instituit un standard de eficienţă energetică prin care măsurile să poată fi monitorizate şi evaluate, permiţând menţinerea unui interes constant şi susţinut din partea tuturor celor implicaţi în proces.
Mădălin Apostol a insistat asupra importanţei instituirii unei culturi în privinţa managementului energiei. În cele din urmă, trebuie să ajungem la un stadiu în care „să ne gândim la eficienţă energetică când alegem materiale, când alegem tehnologii, când implementăm proiecte”. Multe companii rămân într-un stadiu incipient în care eficienţa energetică este o preocupare strict pentru a putea respecta prevederile legale. Un pas următor presupune educarea angajaţilor în vederea îmbunătăţirii consumului de energie, nu doar la slujbă, ci şi acasă.
SUSTENABILITATE
Gerard Verdebout, preşedintele ARPEE, s-a referit la activitatea Asociaţiei în perioada de la lansare, în martie 2013, pe cele trei direcţii de acţiune: politică energetică şi strategie, eficienţă energetică în sectorul rezidenţial, eficienţă energetică în sectorul industrial. Gerard Verdebout a insistat asupra Codului European de Conduită privind Contractul de Performanţă Energetică (EPC) şi a notelor de orientare ale Eurostat privind impactul contractelor de perfomanţă energetică asupra bugetului statului. Simplu spus, în opinia ARPEE şi a altor asociaţii de profil europene, între care Asociaţia Europeană a Societăţilor de tip ESCO (EU.ESCO) şi Federaţia Europeană de Servicii Inteligente de Eficienţă Energetică (EFIEES), normele privind datoria publică şi deficitul împiedică investiţiile în eficienţă energetică în sectorul public. „Normele reprezintă o bariera de reglementare în utilizarea de capital privat pentru investiţii în sectorul public”, a repetat preşedintele ARPEE.
La rândul său, Şerban Danciu, country initiative manager BPIE România, a prezentat câteva modelări legate de necesarul de investiţii pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, realizate în cadrul proiectului ENTRANZE – Policies to ENforce the TRAnsition to Nearly Zero-Energy buildings in the EU-27. Potrivit acestora, clădirile nerezidenţiale sunt mai rentabile decât clădirile rezidenţiale, iar renovările minore, cu rate de actualizare mici sunt rentabile încă de pe acum. „Poate şi renovările moderate ar putea începe să fie rentabile undeva în jurul anului 2018”, adică nu vor mai avea nevoie de susţinere prin ajutoare sau fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. „Renovarea clădirilor devine o afacere rentabilă, ceea ce permite implicarea de fonduri private”, a concluzionat Şerban Danciu.
În intervenţia domniei sale, Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, a militat pentru ca proprietarii locuinţe să poată accesa direct fondurile europene pentru eficienţă energetică. „În prezent, proprietarul nu poate accesa fondurile, pentru că se prezumă că îi lipseşte capacitatea administrativă. Vedem însă despre ce capacitate administrativă putem vorbi în cazul a zeci de primari din toată ţara chemaţi să dea explicaţii procurorilor”, a declarat Mereuţă. Primăriile nu ar trebui să fie singurele abilitate să negocieze contracte de reabilitare în numele asociaţiilor de proprietari, susţine Mereuţă, care a precizat că Asociatia Municipiilor se opune unei asemenea modificări de regulamente. „Proprietarii ar putea să facă lucrări mai multe, în termene mai scurte, la calitate mai bună”, consideră Mihai Mereuţă, pentru că sunt direct interesaţi de reuşita acestor investiţii.
Preşedintele Ligii Habitat s-a referit şi la necesitatea ca asociaţiile de locatari să verifice ca datele tehnice incluse în proiectele pe baza cărora s-au cheltuit bani europeni pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuit să fie corecte. Altminteri, la un simplu control al Curţii de Conturi europene, există riscul ca autorităţile europene să ceară banii înapoi, dacă „lucrarea nu e conformă cu proiectul pe baza căruia s-au luat banii europeni şi nu a condus la economiile de energie prevăzute în proiect”, a avertizat Mihai Mereuţă.
ENTUZIASM
Claudiu Butacu, preşedinte al Asociaţiei studenţeşti Solar Decathlon Bucureşti a prezentat noul proiect al asociaţiei, odată ce prototipul casei EFdeN a fost finalizat în amplasarea sa din Pache Protopopescu, numărul 66, în incinta Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor, cu funcţia asumată de prim Centru pentru Cercetarea Condiţiilor de Confort din România. „Adaptăm o casă solară eficientă energetic, în puncte cheie ale oraşului, făcând un pas sustenabil către natură”, este misiunea asumată de Asociaţia EFdeN, la început de drum într-o nouă provocare: realizarea primului cartier sustenabil, prin transformarea prototipului premiat la Versailles într-un spaţiu de locuit modular şi fezabil din punct de vedere comercial.
COLABORARE
Raluca Florea şi Mihaela Sârbu, din partea SGS România, au prezentat expertiza şi activitatea gigantului cu originile în Elveţia drept contribuţia „acelui tert care poate sa certifice sistemul de management al energiei”.
„Avem tot mai multe solicitări din partea celor care au închiriat spaţii în marile clădiri, de tipul bloc-turn”, a precizat Mihaela Sârbu, business manager Environment, Health, Safety, care a insistat asupra nevoilor conştientizate de locatarii noilor imobile – servicii privind calitatea mediului în interiorul clădirilor.