Acasă » Interes general » Managerii germani nu mai consideră tranziția verde o prioritate principală

Managerii germani nu mai consideră tranziția verde o prioritate principală

14 iunie 2024
Industrie
energynomics

Problemele de sustenabilitate au pierdut teren pe lista priorităților managerilor germani, conform unui sondaj al companiei de consultanță Horvath, relatează Handelsblatt. Transformarea ecologică a dispărut de pe lista celor mai importante cinci provocări ale celor peste 750 de companii chestionate.

În schimb, managerii au prioritizat reducerile de costuri, securitatea cibernetică, deficitul de competențe, transformarea digitală și asigurarea lichidității. În sondajul din 2022, asigurarea durabilității afacerilor a ocupat locul al treilea. Unele surse declară că, în absența protestelor ecologiștilor, „membrii consiliului de administrație se simt justificați să ‘reducă viteza’”, a scris cotidianul de afaceri.

Gigantul auto Daimler, producătorul de oțel Thyssen-Krupp și companiile de turism Aida și Tui Cruises sunt exemple germane care se înscriu în tendința internațională de retragere a țintelor de sustenabilitate corporativă și amânarea proiectelor cheie, se spune în articol, potrivit CLEW.

Handelsblatt a spus că există multe motive pentru temperarea obiectivelor de sustenabilitate. „Companiile nu țin pasul cu implementarea tehnică și se plâng de condițiile-cadru inadecvate și de lipsa energiei verzi. Deoarece cererea este, de asemenea, slabă în prezent, mulți se tem pentru randamentele proprii.”

În urmă cu doi ani, creșterea dramatică a prețurilor la energie și perspectiva creșterii costurilor CO2 au împins sustenabilitatea pe lista priorităților, se spune în articol. „Acum, calmarea relativă a piețelor de energie înseamnă că tranziția de la fosil la verde se deplasează în jos pe agendă”.

Un manager al unei companii de produse chimice a declarat ziarului că „firmele mijlocii vor fi reticente în a atinge obiectivele de mediu, parțial pentru că o schimbare rapidă este pur și simplu prea costisitoare în situația economică dificilă actuală”.

Totodată, un manager din sectorul ingineriei mecanice care a dorit să-și mențină anonimatul a spus că investițiile mari asociate cu obiective climatice ambițioase nu pot fi implementate, în timp ce multe companii sunt forțate să reducă programul de lucru al angajaților. „Când ne confruntăm cu alte probleme din cauza unei economii fundamentale slabe, protecția climei pur și simplu nu este prioritatea principală”, a spus managerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *