Managerii pentru stabilizarea acţiunilor Electrica, Raiffeisen şi Citigroup, au cumpărat 2% din total acțiunilor distribuitorului de energie în perioada în care au intervenit pentru consolidarea preţului, titluri estimate la circa 75,8 milioane de lei (17,11 milioane de euro), scrie Mediafax.
Raiffeisen şi Citigroup au avut la dispoziţie fonduri de 92,6 milioane de lei, din suma totală de aproape 2 miliarde de lei atrasă de Electrica prin cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată pe piaţa românească. Electrica a fost listată concomitent la Londra prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR).
Cei doi manageri au cheltuit o sumă mai redusă întrucât intervenţiile au fost făcute, în principal, la preţuri mai mici faţă de valoarea de listare. Acţiunile Electrica au înregistrat cea mai scăzută cotaţie de până acum pe parcursul şedinţei din 14 iulie, de 10,72 lei/acţiune.
Raiffeisen, manager pentru bursa de la Bucureşti, şi Citigroup, pentru piaţa de la Londra, au derulat tranzacţii pentru susţinerea preţului în intervalul 8 iulie – 22 iulie. Perioada de stabilizare a acţiunilor distribuitorului de electricitate a început la 4 iulie şi s-a încheiat la 1 august.
În acest interval, Raiffeisen a cumpărat 5,2 milioane de acţiuni în valoare de 57,2 milioane de lei la preţul de listare pe bursa de la Bucureşti, iar Citigrooup 421.000 de GDR-uri în valoare de 5,75 milioane de dolari (18,58 milioane de lei) la preţul de listare la Londra. Preţul din ofertă al acţiunilor s-a situat la 11 lei/titlu, iar cel al GDR-urilor la 13,66 dolari/unitate, conform Bursa.
Pe bursa de la Bucureşti, Raiffeisen a derulat tranzacţii de stabilizare în intervalul de preţ de 10,75 lei – 11 lei, în timp ce la Londra operaţiunile au variat între 13,25 dolari şi 13,66 dolari. Titlurile şi GDR-urile cumpărate în procesul de stabilizare vor fi transferate de cei doi manageri companiei Electrica, care le va anula.
Electrica a debutat pe bursă pe 4 iulie, după cea mai mare ofertă publică derulată vreodată pe piaţa românească, prin care compania a atras 1,95 miliarde de lei (444 milioane de euro) transferând către investitorii privaţi participaţia majoritară. Oferta a fost intermediată de Raiffeisen Bank SA, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, BRD şi Swiss Capital.