Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să vină, până la data de 1 septembrie, cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută, precum şi perioada următoare, a declarat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
El a anunţat că va solicita adoptarea acestui act normativ în coaliţia de guvernare.
„În primul rând, cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială. Din punctul meu de vedere, al PSD, până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută şi am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie”, a declarat Ciolacu, potrivit Agerpres.
În opinia liderului PSD, există o supraimpozitare la producători, însă „cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu”.
„Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450…. Şi chiar mi-aş dori ca primul ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine subteran face jocurile în România pentru energie. Eu ştiu că politicile energetice sunt făcute de către Ministerul Energiei. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei actului legislativ, vin cu ordonanţa de urgenţă. În opinia mea, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioada următoare, unde energia nu este vândută şi cred că este cazul să venim cu perspectivă până în anul 2025”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, cel puţin pe zona casnică trebuie venită cu o reglementare a preţului la energie.
Totodată, în opinia liderului PSD, „marea marea guvernare de dreapta, cu primii miniştrii, a făcut o tâmpenie care ne-a adus în această situaţie”.
„Marea liberalizare în energie de fapt a creat şmecheri din nou în energie şi speculaţie pe piaţă. Mai mult, în doi ani de zile au făcut datorii la bugetul de stat de 200 de miliarde de lei. Este inacceptabil. (…) În acest moment, în această coaliţie am văzut că am depăşit peste 3% banii întorşi în economie, fără să facem împrumuturi, dimpotrivă, încercând să achităm împrumuturile făcute şi să plătim dobânzile făcute de către marea guvernare de dreapta condusă de domnii Cîţu şi Orban, altfel mari specialişti la televizor şi pe Facebook şi pe Instagram. N-ar vrea ei întâi să ne lămurească cum au făcut cu energia, cum au făcut cu împrumuturile şi pe urmă să-şi dea cu părerea?”, a susţinut Ciolacu.