Marea Britanie a anunțat că va crea o nouă instituție de reglementare pe piața de petrol și gaze naturale, cu rolul de a contribui la dezvoltarea companiilor de explorare britanice, pentru a accelera identificarea resurselor greu accesibile de combustibili fosili, în încercarea de a contracara reducerea ratelor de producție din Marea Nordului.
Un raport comandat de guvern și publicat luni, a constatat că Marea Britanie ar putea pierde o producție potențială de petrol și gaze naturale în valoare de circa 200 de miliarde de lire sterline (335 miliarde de dolari), dacă măsurile propuse în raport nu vor fi aplicate.
Producția s-a redus cu două treimi
Producția de petrol și gaze a Marii Brianii s-a redus cu circa două treimi de la apogeul atins la începutul secolului trecut. Rămân totuși de extras până la 24 de miliarde de barili echivalent petrol (bep). Cea mai mare parte a costurilor necesare pentru funcționarea noii instituții. Aceasta ar trebui să accelereze procedura de acordare a licențelor, va ajuta la coordonarea datelor de explorare și va aplica regulile care se impun pentru creșterea producției.
30 de milioane de lire sterline pe an
Introducerea unui nou reglementator este estimat să costa 20-30 de milioane de lire sterline pe an, o sumă mică în comparație cu veniturile pe care companiile de petrol și gaze le-ar putea face din vânzarea combustibililor fosili.
Decizia guvernului de a crea noua instituție survine unei recomandări de la mijlocul anilor ’90.
Vorbim despre chestiuni care interesează întreaga industrie
Se crede că Marea Nordului ascunde miliarde de barili de petrol greu accesibil; cum multe dintre platforme și conducte sunt aproape de finalul duratei de viață, timpul avut la dispoziție este tot mai scurt.
Marii jucători din industria de petrol si gaze, precum BP, Statoil sau Shell, au salutat ideea apariției unui nou reglementator.
Reprezentanții industriei și guvernul încă discută formula exactă de distribuție a costuriloe, iar o decizie finală va fi luată până în vară, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.
„Vorbim despre chestiuni care interesează întreaga industrie, așa că vom lucra împreună cu alți operatori, cu Guvernul și autoritatea de reglementare pentru a cerceta cu atenție detaliile și formele de punere în practică a deciziei de astăzi”, a declarat un purtător de cuvant al Shell.
Experții din industrie afirmă ca beneficiile aduse de un reglementator eficient ar depăși cu mult costurile pentru companii.
„Cred că industria va trebui să plătească, dar în schimb ar trebui să-i fie garantate servicii corespunzătoare”, a declarat Sir Ian Wood, autor al studiului și fost președinte al companie de servicii petroliere Wood Group.