Bogdan Tudorache
România se află în fața unui examen de maturitate. În apele Mării Negre se află o resursă bogată de gaze naturale care ne vor asigura independența energetică pentru mulți ani de acum încolo, dar și dezvoltarea economică de care avem nevoie, susțin analiști și manageri prezenți în cadrul unei conferințe organizate de EM360. Din păcate, curentul de opinie pornit de la un grup restrâns cu interese obscure că mai bine nu extragem aceste resurse s-a extins.
„Dacă România face pașii corecți pe care până acum a întârziat să-i facă, e o oportunitate fără precedent. Nu mai avem foarte mult timp la dispoziție, și nu neapărat din cauza Green Deal, dar și pentru că interesele vecinilor noștri nu sunt întotdeauna aliniate cu ale noastre”, a declarat Adrian Măniuțiu, antreprenor EM360.
„Trăim cu speranța că lucrurile vor reveni în normalitate, că vom găsi împreună – politicieni, industrie, reglementatori – un echilibru care să dea o șansă unei oportunități enorme pentru toată țara noastră”, spune Vasile Ciolpan, Director Direcția Comercializare Energie, Romgaz, referindu-se la gazele naturale din Marea Neagră.
Industria de petrol și gaze naturale a fost dintotdeauna unul dintre motoarele economice ale României. Deblocarea exploatării înseamnă niște beneficii imense pentru țară. Dacă resursele de gaze naturale din Marea Neagră vor rămâne în pământ, importurile pot ajunge la 40% la nivelului lui 2030, conform estimării Transgaz, a declarat Alina Popa, membru al Consiliului Director OMV Petrom.
Proiecțiile privind consumul de gaze naturale în UE arată o scădere puternică a cererii pentru acest combustibil după 2030, pe măsură ce ne îndreptăm spre țintele de neutralitate climatică din 2050, a afirmat Christian Egenhofer, Senior Research Fellow la Departamentul de Energie, Resurse și Schimbări Climatice în cadrul Centrului de Studii Politice Europene (CEPS), un think tank cu sediul la Bruxelles.
”Este nevoie ca reprezentanții clasei politice să stea la aceeași masă și să înțeleagă că problema Mării Negre, problema energetică a României este o problemă comună. Depinde exclusiv de noi dacă în următoarele decenii vom continua să importăm gaze naturale de la Est”.