Acasă » Regenerabile » Marian Dobrilă: Investitorii în baterii vor trebui să își ajusteze așteptările privind piața energiei regenerabile

Marian Dobrilă: Investitorii în baterii vor trebui să își ajusteze așteptările privind piața energiei regenerabile

18 aprilie 2025
Regenerabile
energynomics

Un studiu realizat de TDP Partners arată că piața bateriilor de stocare a energiei regenerabile va trece prin transformări semnificative până în 2030 iar investițiile în baterii vor trebui să fie realizate cu o viziune mai nuanțată, a declarat Marian Dobrilă, CEO-ul firmei și președinte al Coaliției Pro-Impact, cu ocazia conferinței „Ziua Energiei”, organizate de Energynomics în cadrul Green Energy Expo & Romenvirotec 2025.

 

 

„Am realizat un grafic până în anul 2030 pentru a anticipa evoluția pieței bateriilor de stocare a energiei și am plecat de la niște principii fundamentale. În primul rând, este esențial de înțeles că toți cei care vor instala baterii vor ține cont de aspectul financiar și vor dori să recupereze banii investiți în aceste tehnologii. Nu va exista nicio instalare de baterii doar de dragul rețelei sau dintr-o convingere pură în energia regenerabilă. De fapt, toți clienții noștri sunt investitori care dispun de sute de milioane de euro în portofoliu și suntem familiarizați cu modul în care aceștia gândesc. De asemenea, este important de subliniat că domeniul în care activează fiecare investitor joacă un rol semnificativ. Cu toate acestea, indiferent de sectorul în care aceștia sunt implicați, nu vor face o investiție fără a analiza clar și fără a fi convinși că vor obține un randament pe măsura așteptărilor lor,” a afirmat Dobrilă.

Unul dintre principalele aspecte pe care investitorii trebuie să le ia în considerare este scăderea consumului industrial, care odată reprezenta o mare parte din cererea de energie. În prezent, din ce în ce mai mulți „autoconsumatori” contribuie la erodarea pieței tradiționale. Acest fenomen se adâncește pe măsură ce electrificarea crește cerințele pentru energie din surse precum mașinile electrice și pompele electrice. Dobrilă a precizat că, pe termen lung, investițiile în baterii vor trebui să țină cont de evoluția prețurilor și de schimbările în reglementările pieței.

„De exemplu, multora le e frică de situația în care vor avea baterii dar nu vor mai avea loc în piață pentru că vor fi prea multe baterii. Și am studiat mecanismele cum s-a reglat acest lucru în economiile mai avansate. De exemplu, în alte economii mai avansate, precum Marea Britanie, bateriile mai vechi au început să fie folosite mai puțin, pe măsură ce diferențele de preț între orele de vârf și cele de după-amiază au scăzut considerabil. Când această diferență se micșorează, utilizarea bateriilor devine mai puțin profitabilă,” a adăugat el.

Astfel, din toți acești GW de baterii care practic sunt excedentari va avea loc o scădere a ofertei în piață vor dispărea și în fiecare zi nu vor mai fi disponibili toți, ci doar jumătate sau o treime. Un alt factor cheie pentru investitori este psihologia pieței. Investitorii nu vor activa bateriile decât atunci când condițiile financiare le permit să își amortizeze investițiile. De asemenea, Dobrilă consideră că, indiferent de scenariile pesimiste, există posibilitatea ca investițiile în baterii să se amortizeze în 10-12 ani, chiar și în condițiile unor investiții mari în tehnologie.

„În România, investitorii au așteptări de rentabilitate de minimum 10-11% IRR, dar în realitate aceștia vin cu așteptări de 20%, ceea ce face ca orice proiect să fie bancabil doar dacă există un potențial semnificativ de câștig. Deși aceste așteptări pot părea înalte, este important să înțelegem că investitorii vor continua să facă aceste investiții, chiar dacă randamentele nu vor atinge nivelul anticipat.”

Dobrilă a precizat că este necesară o reglementare clară și un sistem flexibil care să sprijine dezvoltarea bateriilor de stocare în România, fără a crea un excedent care să destabilizeze piața.

Conferința „Ziua energiei la Green Energy Expo & Romenvirotec” a fost organizată de Energynomics, cu susținerea partenerilor noștri Elektra Renewable Support, LONGi, SolaX Power și cu implicarea HENRO, COGEN România, CIGRE România și FEL România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *