Cele mai mari companii petroliere din lume sunt de așteptat să genereze mai multe venituri în 2018 decât în orice alt an din acest deceniu, după trei ani de restricții ale producției, însă industria nu-și va reveni total.
Schimbarea sentimentului investitorilor a fost rapidă, pe măsură ce prețurile la țiței s-au majorat cu peste 50% în ultimele șase luni, ajungând la 70 de dolari pe baril, nivel care nu mai fost atins din 2014, datorită reducerilor globale de aprovizionare dictate de OPEC.
Cu un an în urmă, mulți investitori se îngrijoraseră cu privire la sustenabilitatea plăților de dividende ale sectorului, pe o piață căzută a energiei. Acum, accentul pus de consiliile companiilor trece treptat de la reducerea numărului de locuri de muncă și al investițiilor, la creșterea randamentului oferit acționarilor, conform Reuters.
Având în minte recenta prăbușire a prețului petrolului, prognozat să aibă o redreserare lentă, penuria investițională rămâne pe agenda investitorilor, pentru a se asigura că marile companii produc suficient pentru a plăti dividendele, reducând-și, în același timp, datoriile din timpul recesiunii.
„Companiile vor trebui să demonstreze în timp că cheltuielile de capital mai mici pot fi susținute și că dividendele lor vor rămâne acoperite integral”, a declarat Jonathan Waghorn, managerul fondului de energie al Guinness Asset Management, care deține acțiunile Chevron, Total și BP.