Un grup de mari asociații europene de companii și piețe energetice a cerut, marți, statelor membre UE să extindă protecția împotriva fraudei în domeniul TVA, înainte de expirarea normelor, la sfârșitul anului 2018.
Apelul de a extinde normele TVA ar contribui la evitarea repetării problemelor anterioare, inclusiv fraudarea TVA, care au costat statele membre ale UE miliarde de euro și au afectat încrederea în piețele europene de energie electrică, gaze naturale și emisii de carbon.
„Frauda intracomunitară pe taxa pe valoarea adăugată din trading rămâne o amenințare persistentă pentru integritatea și buna funcționare a piețelor de electricitate, gaze și cote de emisii în Europa”, a declarat grupul de 18 asociații de afaceri, printre care se numără Eurelectric, Eurogas, European Federation of Energy Traders, Europex, Association of European Energy Exchanges și International Emissions Trading Association, conform Spglobal.com.
„Miliarde de euro au fost fraudate înainte ca UE să decidă introducerea unei derogări de la directiva TVA pentru tranzacțiile cu energie electrică, gaze și cote de emisii”, a afirmat grupul într-o declarație comună.
Această derogare permite statelor membre ale UE să aplice mecanismul intern de taxare inversă privind TVA-ul pentru bunuri și servicii, care va expira la 31 decembrie 2018, cu excepția cazului în care Consiliul UE o va prelungi.
„În calitate de asociații reprezentative ale sectorului energetic, invităm Consiliul, în special președinția austriacă a Consiliului, să acorde prioritate deciziei privind propunerea legislativă a Comisiei Europene din 25 mai 2018 privind prelungirea derogării de la articolul 199a din Directiva TVA”, a spus grupul.
„Acest lucru va împiedica fraudulenții să reușească din nou să implementeze scheme de fraudă în materie de TVA la scală largă în piețele cu tranzacții foarte ridicate de energie și emisii din Europa”, a spus acesta.
Grupul a cerut Consiliului UE: să adopte prelungirea normei în timp util; să extindă derogarea cu cel puțin cinci ani după extinderea curentă de 3,5 ani, până în iunie 2022; să includă garanțiile de origine (credite de energie regenerabilă); și să solicite tuturor statelor membre UE să aplice mecanismul intern de taxare inversă, care transferă responsabilitatea pentru raportarea unei tranzacții TVA de la vânzător către cumpărătorul unui bun sau serviciu.
Agenția UE pentru cooperarea în materie de aplicare a legii, Europol, a avertizat în 2009 că fraudarea TVA pe piețele de carbon a adus pierderi de peste 5 miliarde de euro în venituri pierdute. De atunci, statele membre ale UE au modificat regulile TVA pentru a preveni frauda ulterioară.