Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Marja de rafinare a grupului OMV coboară la 1,17 dolari/baril

Marja de rafinare a grupului OMV coboară la 1,17 dolari/baril

18 octombrie 2013
Electricitate
energynomics

Marja de rafinare a grupului OMV a scăzut puternic în trimestrul al treilea, la 1,17 dolari pe baril, cel mai redus nivel înregistrat de la sfârşitul anului 2009, din cauza evoluţiei nefavorabile a preţurilor la benzină şi creşterii preţului petrolului, potrivit unui raport al grupului austriac.

În trimestrul al doilea, marja de rafinare s-a plasat la 2,48 dolari pe baril, iar în trimestrul al treilea al anului trecut la 5,28 dolari pe baril.

„Marja indicativă de rafinare a OMV a scăzut semnificativ faţă de trimestrul al doilea al anului 2013 şi s-a plasat la cel mai redus nivel din trimestrul al patrulea al lui 2009, din cauza spread-urilor (diferenţe între preţuri – n.r.) mai slabe pe benzină şi preţurilor mai ridicate ale petrolului, sortimentul Urali fiind cotat la un nivel mai ridicat faţă de Brent”, se arată în raportul publicat de OMV.

Preț mai mare pentru țițeiul Urali față de Brent

Preţul mediu al petrolului Brent a urcat în trimestrul al treilea la 110,29 dolari pe baril, faţă de 102,43 dolari pe baril în perioada aprilie iunie. În trimestrul al treilea al anului trecut, cotaţia medie Brent s-a plasat la 109,5 dolari pe baril.

Barilul de petrol Urali a atins un preţ mediu de 110,63 dolari pe baril în trimestrul al treilea, uşor peste sortimentul Brent, faţă de 102,15 dolari în trimestrul al doilea, respectiv 109,26 dolari în iulie-septembrie 2012.

Grupul precizează că marja realizată de rafinare poate fi diferită de cea indicativă, datorită mai multor factori, printre care paleta de sortimente de petrol procesate de rafinării, randamentul producţiei şi condiţiile de operare.

Totodată, creşterea preţurilor petrolului în trimestrul al treilea a condus la efecte pozitive de inventar în zona de rafinare.

Vânzări mai bune pe produse petroliere şi petrochimice

În domeniul petrochimic, marjele înregistrate de OMV în trimestrul al treilea au fost afectate negativ de creşterea preţurilor la nafta, efect compensat parţial de volumul mai ridicat al vânzărilor faţă de trimestrul al doilea.

În zona de marketing de produse petroliere şi petrochimice, OMV a raportat de asemenea o îmbunătăţire a volumului vânzărilor şi marje similare celor înregistrate în trimestrul al doilea, însă rezultatele au fost limitate de costuri excepţionale, se spune în raport.

Producție în scădere

Producţia de hidrocarburi a grupului OMV a scăzut cu 11% în trimestrul al treilea faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, la 275.000 barili echivalent petrol pe zi. În trimestrul al doilea, producţia raportată de OMV era de 297.000 barili echivalent petrol pe zi.

„Producţia a scăzut faţă de trimestrul anterior în principal din cauza suspendării activităţilor în Libia şi Yemen, din cauza problemelor de securitate şi grevelor, precum şi în urma opririi producţiei la exploatarea Maari din Noua Zeelandă”, notează OMV.

Producţia Petrom a fost de 182.000 barili echivalent petrol pe zi în perioada iulie-septembrie, în stagnare faţă de intervalul corespunzător al lui 2012, respectiv în scădere uşoară de la 184.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al doilea.

Volumul vânzărilor a scăzut faţă de trimestrul al doilea, iar efectul negativ al deprecierii dolarului faţă de euro a fost compensat de creşterea preţurilor petrolului.

Vânzările de gaze ale OMV au scăzut cu 14% în trimestrul al treilea faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 100,39 TWh la 85,94 TWh.

Totuşi, Petrom a înregistrat vânzări de gaze în creştere puternică, cu 22%, de la 9,24 TWh la 11,24 TWh, însă marja a coborât, se spune în raport.

Peste un TW produs în T3

În domeniul energiei electrice, OMV a raportat o producţie totală netă de 1,18 TWh în trimestrul al treilea, însă performanţele au fost limitate de evoluţia slabă a pieţelor din România şi Turcia.

Grupul austriac a înregistrat costuri speciale de aproximativ 100 milioane euro, contabilizate în rezultatul operaţional din trimestrul al treilea, rezultând în principal din deprecierea unor active din Kurdistan (Irak) şi Austria.

OMV anticipează o rată de taxare semnificativ mai redusă în trimestrul al treilea faţă de perioada aprilie-iunie, mai ales datorită scăderii producţiei în Libia şi contribuţiei semnificative a Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *