Prin stimularea investițiilor de capital în industria de petrol şi gaze, România poate susține atât activitatea în acest sector, cât și creșterea veniturilor la bugetul de stat, a declarat Mark Wagley, președintele ROPEPCA, la Energy Strategy Summit 2017, desfăşurat la București săptămâna trecută. „Tot ce trebuie să facă guvernul este să nu mai blocheze industria și să creeze un regim previzibil și stabil”, a declarat președintele în exerciţiu al ROPEPCA.
Aici este intervenția integrală a lui Mark Wagley, pe această temă.
Una dintre întrebările propuse de organizatori a fost: „Cum putem creşte veniturile la buget simultan cu creşterea volumului de activitate în industria de petrol şi gaze?”. Ei bine, este destul de simplu: fiecare euro investit în segmentul onshore generează o contribuție globală la PIB de 3,2 euro. Pentru fiecare euro investit în exploare şi producţie de petrol şi gaze, tot un euro ajunge la bugetul de stat. Deci, investim un euro în industrie, avem 3,2 euro în PIB și avem încă un euro la bugetul de stat. Aşa că, întrebarea devine „Cum putem stimula investițiile de capital în industrie?”.
Eu sunt din Texas și vreau să mă refer la ceea ce noi numim „miracolul Texas”. 4 din 5 orașe cu cea mai rapidă creștere în SUA sunt din Texas. Statul Texas produce mai mult petrol decât Kuwait și produce mai mult gaz natural decât orice altă țară membră a OPEC. Cum a fost posibil aşa ceva? Aceasta s-a întâmplat prin investiții de capital. Ce a atras aceste investiții de capital? Un regim fiscal previzibil și stabil.
România este deseori numită, de mulți dintre membrii noștri, bazinul Permian (marele zăcământ din vestul Texasului) al Europei. Există o mulțime de corelații între Texas și România.Tot ce trebuie să facă guvernul este să nu mai blocheze industria și să creeze un regim previzibil și stabil.
A fost astăzi folosit un cuvânt, care a sunat ca o injurie: „carboniți”. Industria noastră susține o abordare strategică integrată (all the above strategy) și, într-adevăr, unii dintre membrii noștri investesc deja în energia regenerabilă. Dar industria de petrol şi gaze există şi va continua să existe. Cererea de petrol crește în fiecare an, nu se reduce. Să nu ne îmbătăm cu apă rece!
Ţin să mai subliniez o corelație interesantă. Acum 100 de ani, cărbunele era rege, dar toată lumea știa că petrolul va deveni resursa preferată. Petrolul a confirmat, ne oferă electricitate de circa o sută de ani și am uitat de cărbune. Vreme de 100 de ani, petrolul a oferit energie economiei și ne întoarcem acum la cărbune. Ce procent din producția de electricitate la nivel mondial este generat prin intermediul cărbunelui? 41%! Deci, 100 de ani mai târziu, acest „carbonit” – înjurătura! – continuă să genereze 41% din energia electrică a lumii. Industria de petrol şi gaze are un viitor similar, iar unul dintre motive este că petrolul susţine mobilitatea. Fiecare formă de energie regenerabilă este staționară – parcul eolian, panourile solare, centrala nucleară.
Petrolul nu va dispărea, are un viitor lung şi luminos, cererea va continua să crească, deși într-un ritm mai lent din cauza resurselor regenerabile. Să nu uităm această industrie, pentru că România are un viitor luminos dacă va investi în sectorul Upstream de petrol şi gaze.
____________
Energy Strategy Summit 2017 a fost organizat de Wing Media Energy Consulting, prin energynomics.ro, în parteneriat cu reputate organizații ale industriei precum ACUE, AFEER, AIIR-FV, EFdeN, RBSTA, ROPEPCA, RPIA și EPG, cu sprijinul BCR, BMW Auto Cobălcescu, Casa de traduceri, CEC Bank, CIS GAZ, Conpet, Enel, E.ON, Hidroelectrica, KMG International, Lukoil, Nuclearelectrica, Phoenix Contact, Romgaz, RWEA, Schneider Electric România, SAMEDAY, Stratum Enclosures, Transelectrica.