Acasă » Electricitate » ME: Contracte de finanțare a rețelelor de distribuție de 646 mil. euro prin intermediul Fondului pentru Modernizare

ME: Contracte de finanțare a rețelelor de distribuție de 646 mil. euro prin intermediul Fondului pentru Modernizare

15 februarie 2024
Distribuţie
energynomics

Ministerul Energiei anunță semnarea a încă 21 contracte de finanțare în cadrul Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3- Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice. Valoarea totală a proiectelor este de circa 3,2 miliarde de lei (3.214.137.593,33 lei), echivalentul a circa 646 milioane euro (646.018.851,79) euro. Valoarea totală a ajutorului de stat acordat din Fondul pentru modernizare este de 2.081.721.527,33  lei, echivalentul a 418.411.257,07 euro.

”Până la acest moment Ministerul Energiei a asigurat, prin intermediul Fondului pentru Modernizare, finanțarea a 38 proiecte care contribuie substanțial la extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru care valoarea totală a ajutorului de stat se ridică la 2.951.936.204,43 lei, echivalentul a 593.318.232,96 euro”, se arată în comunicatul ME.

„De la începutul mandatului meu, ne-am concentrat pe două direcții principale: accelerarea investițiilor în infrastructura energetică și asigurarea unui serviciu de calitate pentru toți cetățenii.

Avem un motto în echipa Ministerului Energiei: accelerăm, accelerăm, accelerăm. Astăzi am făcut un nou pas, cel mai ambițios de până acum, semnând contracte pentru investiții în valoare de peste 3,2 miliarde lei. Acești bani sunt esențiali pentru progresul României. Fondul pentru Modernizare este una dintre cele mai mari șanse de dezvoltare pe care România o are în istoria recentă, iar angajamentul nostru este să o fructificăm la maxim și în cel mai scurt timp.

Ce înseamnă aceste investiții din fonduri nerambursabile? Modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice și creșterea gradului lor de reziliență în contextul schimbărilor climatice, prin trecerea liniilor electrice aeriene în subteran; creșterea capacității rețelelor de absorbție a noilor prosumatori și a capacităților de producție a energiei regenerabile, un fenomen pe care îl susținem din plin; digitalizarea rețelelor prin introducerea de contoare inteligente, cu accent pe marile comunități urbane.

Cel mai important beneficiu este că toate aceste investiții de miliarde de lei se fac din Fondul pentru Modernizare, fără a pune presiune pe tariful de distribuție, deci fără a duce la creșterea facturilor la consumatorul final. Mai mult, asigurăm accesul la un serviciu de înaltă calitate și fiabil pentru toți consumatorii.

Prin aceste investiții, România face saltul către un nou model de sistem energetic național, coloana vertebrală pentru România Viitorului. Un sistem în 3D: decarbonizat, digitalizat, descentralizat”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *